сряда, 12 януари 2022 г.

Доц. Кунчев: Ваксинираните влизат в болница заради тези 3 причини!

  

"Всичко зависи от това е кой момент е въведена карантината. Ако вече е издадена заповедта за карантина, то тя важи за по-дълго време - всичко, което е в заварено положение важи", така заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във връзка с новата COVID заповед, променяща дните за карантина.

"Знайте, че по целия света никой на никого не се обажда да се карантинира. Хората си знаят - болни ли са, контактни ли са - карантинират се.

Твърденията, че ваксините не работят са тотално неверни. Те обаче не са толкова активни при Омикрон. При него двудозова ваксинация ни предпазва с до 50%, а ако имаме трета бустерна доза защитата нараства с до 80-85%. Няма 100% предпазване каквато и ваксина да си сложим", каза още доц. Кунчев в сутрешния блок на Нова ТВ. 

"Не е толкова фатално, че много важни политици са под карантина. Да, това усложнява нещата, но много от бизнесите работят така от близо две години. 

Контактът е сериозен, защото са били в тяхно пространство за дълго време.

Знайте, че общо хората, които може да бъдат карантинирани са 28.

Не мисля, че е безотговорно поведението на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Той е ваксиниран - едва ли кара тежка форма на заразяването, но е възможно предава заразата.


Все пак пълна защита няма - един американски колега да речем бе предложил "решение" - "Да заключим света за 14 дни". Но това не е опция", каза доц. Кунчев.
 
Той призна, че все повече ваксинирани влизат в болница, а за това главният държавен здравен инспектор посочи три причини - ниската имунизация у нас, още по-ниските нива на поставени бустерни дози и това, че Омикрон успява да заобиколи имунитета, създаден само от имунизация.

"Малко над 30% са ваксинираните у нас, но изводът е един - не е достатъчно", каза доц. Кунчев.

"Хората с антитела с нищо не допринасят за това да овладеем пандемията. Аз лично бих предложил да отпадне издаването на зелен сертификат. Безумно е и издаването на зелен сертификат веднага щом се постави първа игла", категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

"Никога онлайн обучението не е отпадало от плановете. 

Стигнем ли 80% заетост на интензивните легла, но не тези, които имаме, а тези и които може да разкрием, минаваме в четвърта фаза и тогава всички ученици ще трябва да минат в онлайн форма.

Ако бяхме с Делта варианта на коронавируса при тия седем хиляди заболели на ден щяхме да запълним болниците за три дни. То и сега става, но много по-бавно", уточни доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор увери, че на този етап има осигурени тестове за учениците.

"Малко се хранят големи надежди и очаквания, че пиете ли COVID хапче няма да имате проблем - не е така", уточни още той.

Главният държавен здравен инспектор бе категоричен, че е правилно да има зелен сертификат и за управляващите: "Политиците трябва да се съобразяват с всичко".

"Очаквам бързо развитие - не толкова бърза вълна. Февруари месец ще бъде изцяло подвластен на вълната - висока ще е заболеваемостта", каза още доц. Кунчев.

Новините от днес и със задна дата