понеделник, 13 декември 2021 г.

Ето как от ГДБОП са оказвали натиск на прокурорите по разследването за АМ "Хемус"

  

Безпрецедентен натиск. Висш служител на МВР е поискал от прокурорите да извършат различни действия в разрез със закона – да не се протестира определението на Градски съд за мярката на неотклонение на обвиняемия по делото за АМ "Хемус". Това заяви зам.-градският прокурор Иво Илиев в ефира на bTV.

Припомняме, че прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск по делото за АМ "Хемус". 
Това се случи по време на брифинг пред медиите. Според обвинението наблюдаващият прокурор по делото е бил притискан да измени квалификацията на деянието на единствения обвиняем по казуса в по-лека.

Той обясни, че инициативата на тази мярка е на служителите на ГДБОП. "След като те събрат доказателства, те докладват на прокуратурата, прокурорите решават каква да е мярката. Беше входирано искане обвиняемият да е задържан за 72 часа. Прокурорите по делото удовлетвориха това искане. Тоест задържаха лицето, после имаше мярка – домашен арест. Тогава от един от наблюдаващите прокурори се е поискало да не се протестира тази мярка", поясни Илиев и допълни, че шефът на ГДБОП е говорил с прокурорите.

"Той е бил видимо изнервен, дошъл е в последствие и е питал колегата той ли е този, който иска да провали делото. Тук възникват няколко въпроса. Откъде директорът на ГДБОП е знаел какво иска защитата, какво прави той по това разследване. Той е административен ръководител, но няма никакво отношение по разследването", коментира Илиев.

"На 6 декември е повдигнато обвинение на лицето, след като се повдигне обвинение се прави разпит. Очевидно обвиняемият е нямал такива намерения да разкаже тогава за схемата. На 9-ти се внася искане за задържане под стража. По време на мярката лицето  също може да даде обяснение пред съда и прокурор и съдия, това не се случва отново. Проведена е работна среща между прокурорите и служители на ГДБОП, тогава някой споменава, че лицето иска да даде обяснение", обяснява събитията зам.-градският прокурор.

Илиев обясни, че следващите дати, на които е трябвало да се случи разпитът, са били събота и неделя – неработни дни. „Ние веднага реагираме. Ние не само не искаме да възпрепятстваме разследването, а обратно“, посочи той.

По думите му писмените следи за оказания натиск се изразяват в това: "Всичко се случва в събота, когато прокурорът отива в неработен ден. Заплахите не са отразени в протокол по делото. По стечение на обстоятелствата аз замествах оперативния ръководител и бях уведомен. Прокурорите бяха учудени и поискаха да го отразят в доклад. Аз се базирам на него. Този доклад е докладван на административния ръководител, изпратен е до ВКП и ВСС. На мен не ми е известно да има извънсъдебно споразумение, това го няма в нашия закон. Ако в някоя друга държава го има, нека там се прилага", посочи той.

Илиев уточни, че по това дело има 3-ма прокурори, които са в екип. Единият е болничен, затова на срещата са били двама. 

"Осъществяваме ефективно следствения контрол. Може би остава едно грешно впечатление в хората. Прокуратурата не разследва. Разследва ГДБОП. Няма война между двете институции. Това не е в наш интерес. Не е в интерес на държавността и на българските граждани. Всеки един документ, всяко едно искане от страна на ГДБОП е удовлетворено от страна на наблюдаващия прокурор.

Ако има някаква тактика на разследване, все ми се струва, че трябва да е уведомен наблюдаващият прокурор. Няма информация, че е заплашен животът на Колев, ако има заплаха, има органи, които да се занимаят с това.

Ние работим изключително прецизно по това дело, защото е с изключителен обществен интерес. До колкото знам и тъй като му е повдигнато обвинение, той е получавал тези пари. Оттук нататък какво са открили разследващите, не мога да кажа. Ние обичайно и до момента сме работили много добре с всички служби, включително и с МВР, Това беше изключително изненадващо за нас.

ГДБОП: Четири дни не може да се разпита лице, готово да разкрие схемата за "Хемус"

Новините от днес и със задна дата