неделя, 12 декември 2021 г.

ГДБОП: Четири дни не може да се разпита лице, готово да разкрие схемата за "Хемус"

 

                Директорът на ГДБОП Калин Стоянов
Не сме принуждавали прокуратурата да извършва нещо насила, нито сме използвали обидни думи срещу тях. Повод за срещата ни в ГДБОП беше, че четири дни не може да се разпита лице, което е заявило готовност да говори какво се е случило с 53 млн. лв. от "Хемус", предназначени за Лот 5 на скоростния път. Един от главните прокурори е заявил, че не го интересува какво ще разкаже лицето. Това заяви директорът на ГДБОП Калин Стоянов на извънредна пресконференция.

Според него е безкрайно учудващо защо не се проявява интерес към разплитането на схемата. Той посочи, че след случая са образувани досъдебни производства срещу служители на ГДБОП, предва Нова тв.

"Два пъти правим опити да разпитаме обвиняемия и двата пъти не успяваме", обясни Александър Анастасов - директор на "Икономически преследвания" в ГДБОП.

От МВР разкриха, че много от прокурорите нямали представа къде се намира сградата на ГДБОП. Имало и чатове в социална мрежа, които показвали, че прокурор искал служител на ГДБОП да го закара до сградата.

Днес тези разговори били изтрити, но имало екранни снимки от тях. Според говорителят на вътрешния министър се прави опит да се инсценира напрежение между институциите.


По-рано днес от МВПР обявиха, че може да има опасност за живота и сигурността на Борислав Колев, обвинен за пране на пари от магистрала "Хемус". С казаното от страна на прокуратурата днес се е стигнало до оповестяване и на тактики от разследването по случая, добавиха от полицията.

Колев е обвинен за пране на пари в размер на над 53 млн. лв. От събраните по делото до този момент доказателства се установява, че мъжът е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми. По сметките им били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ "Хемус".

Новините от днес и със задна дата