четвъртък, 16 декември 2021 г.

Зеленият сертификат разтресе коалицията, ИТН срещу въвеждането му по министерства

  

Зеленият сертификат и разпореждането на премиера да бъде въведен в Министерския съвет, както и в министерствата, разтресе коалицията само три дни след раждането ѝ. От "Има такъв народ", последователно непримирими срещу въвеждането му, излязоха с декларация срещу намерението на премиера и правителството здравният пропуск да бъде въведен и в държавната администрация.

"Като лоялни партньори в коалиционното споразумение, политическа партия "Има такъв народ" настоява за неналагане на дискриминационни мерки, ограничаващи правото на труд на българските граждани", заяви Андрей Чорбанов от името на парламентарната група.

В декларацията се припомня, че цялостната политика на това правителство и бъдещите му действия се основават на подписаното коалиционно споразумение.

"В сектор "Здравеопазване" договарящите се страни се споразумяха за активна позиция за справяне с ковид кризата, базираща се на множество мерки, като само една от тях е активна кампания за стимулиране на доброволната ваксинация, основаваща се на доброволен избор. Никъде в споразумението не е написана и дума за зеления сертификат, нито дори е коментирана в здравната комисия теза за задължителното му въвеждане", заяви депутатът.

"Нещо повече, никъде в предизборните платформи на всички партии, участващи в коалиционното правителство, въпросът за въвеждането на този сертификат не бе споменаван, коментиран или обещаван", негодува Чорбанов.

ИТН винаги е подкрепяла тезата, че правото на труд не може да бъде ограничавано с такива задължителни административни мерки, се посочва в декларацията.

"С изненада установихме, че новата изпълнителна власт в лицето на министър-председателя и някои министри, в самото начало на сформиране на правителство изразиха явна готовност за въвеждане на задължителен зелен сертификат за упражняване на правото на труд в Министерския съвет и някои министерства като бяха призовани работодатели и администратори да направят същото. Този акт по никакъв начин не кореспондира със заложените параметри в подписаното споразумение", коментира той.

Темата за зеления сертификат бе възобновена и по време на дебатите по парламентарния правилник. От "Възраждане" настояха в него да се запише, че правото за достъп до НС на депутатите не може да бъде ограничавано.

"Предложението е превантивно - в случай че се въведе зелен сертификат за достъп д сградата на Народното събрание", обясни депутатът Петър Петров, като вносител на текста. Предложението бе отхвърлено от мнозинството.

Десислава Атанасова пък напомни, че предлагат зеленият сертификат да се обсъжда идната седмица, а НС трябва да разгледа два проекта за решение в тази посока - на ГЕРБ-СДС и на "Демократична България".

Междувременно, независимо от апела на ИТН, по-късно през деня премиерът Кирил Петков подписа заповедта за задължителен зелен сертификат за служителите на МС.

За неваксинираните ще бъдат изградени специални пунктове за ваксинация, други ще имат възможност за работа от вкъщи. Журналисти и гости ще влизат в сградата при спазване на противоепидемичните мери. Заповедта ще важи само за служителите и има 40-дневен гратисен период.

Новините от днес и със задна дата