събота, 25 декември 2021 г.

Задържаха Илиян Бабичката за кражбата на джипа на Плевнелиев, издирват още двама

  

                 Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Илиян Бабичката беше задържан за кражбата на джипа на президента (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев, съобщи "24 часа". Криминалистите издирват още двама души - Владо Македонеца и Ивайло Фаската.

Джипът беше откраднат в събота от столичен мол. Тогава съпругата на Плевнелиев Деси Банова била в търговския център. Мъж с раница се блъснал в нея, а друг подкарал колата. Всъщност в чантата бил усилвател, който предал сигнала от ключа на колата. Така бандитите я подкарали.

Криминалистите бързо стигнали до бандитите. Навръх Бъдни вечер задържали Бабичката, който е многократно осъждан. Другите двама са обявени за издирване.

Джаджата, с която е извършена кражбата, е на Бабичката. Той я взел преди месец за 20 000 евро и се хвалел сред контингента от автокрадци с нея. Наскоро натопил свой конкурент за грабеж, а Фаската му станал кошаревски свидетел.

Ето какво още съобщават за случая от МВР:

На 24.12.2021 г. от 03:30 ч. до 18:30 ч. е проведена съвместна полицейска операция на служители от 07 сектор "Престъпления свързани с МПС, ОПКП - СДВР и 06 РУ - СДВР във връзка с получена оперативна информация, че на 18.12.2021 г. "Илиян Бабичката", "Владо Македонеца" и "Ивайло Фаската" (и тримата известни на МВР, лица) са извършили кражба на лек автомобил "БМВ Х 5", паркиран на ниво минус 1 в подземен гараж на "Ринг Мол", намиращ се в гр. София.

По време на операцията са посетени едновременно три адреса на територията на гр. София и един в с. Микрево. Установен и задържан е "Илиян Бабичката".

"Владо Македонеца" и "Ивайло Фаската" са обявени за издирване с мярка "Принудително довеждане" по воденото в 06 РУ - СДВР досъдебно производство.

Обявен за издирване е и лек автомобил "Мерцедес А 140", за който е установено, че е ползван като "работен" при кражбата на горепосоченото "БМВ Х 5". На четири адреса и в три МПСта, ползвани от трите лица, са звършени действия по разследването.

На адреса на "Бабичката" в кв. "Бенковски" са намерени и иззети:

- в двора на адреса лек автомобил марка "Ауди А 6", с поставена на него немска регистрационна табела и опожарен в предната част, обявен в Интерпол за издирване от Р Германия;

- пред адреса лек автомобил марка "Опел Вектра", установен като "работен" по време на извършено на 22.09.2021 г. ПЗО на лек автомобил "Ауди Е трон" на територията на 06 РУ - СДВР;

- в жилището ключ за "работния" лек автомобил, 2 броя мобилни телефони, 1 бр. таблет, 1 бл. флаш памет, 1 бр. компютър за автомобил и 1 чифт ръкавици;

На адреса на на "Владо Македонеца" в с. Микрево е иззето ДВР устройство.

На установения таен адрес на "Ивайло Фаската" в с. Казичене ", кв. "Видните" са намерени и иззети:

- 1 брой мобилен телефон с извадена СИМ карта, но със запазени контакти и проведени разговори (най- вероятно работен);

- три броя ключове за леки автомобили, 1 брой пластмасова табела, наподобяваща чужда регистрационна табела на МПС със залепени на гърба магнити;

- 1 чифт маратонки, идентични с такива, с които на 17.05.2021 г. на камери за видеонаблюдение на местопроизшествие е заснето лице (по външни белези отговорящо на "Ивайло Фаската") при прихващане на сигнал от собственик на ПЗО лек автомобил на територията на 07 РУ - СДВР марка "БМВ Х 4 Компетишън";

- 1 брой флаш памет с формата на калъфче, номерена укрита зад плочка в банята и в място обособено като шахта за водомер;

В ползвания от "Ивайло Фаската" лек автомобил са намерени и иззети 1 брой сгъваема палка и калъфче със снимка на детето на "Илиян Бабичката ".

След доклад на материалите в СРП "Илиян Бабичката" е привлечен в качеството на обвиняем (като помагач) по досъдебното производство за кражбата на "БМВ Х 5" от "Ринг Мол".

Осъществено е взаимодействие с ОДМВР Благоевград, ГПУ Златарево. Поставени са задачи на лица с възможности за своевременно подаване на информация при забелязване на неустановените до момента "Владо Македонеца " и "Ивайло Фаската".

Лицата са дадени и на силите от единната разстановка по ООР на територията на гр. София.

Новините от днес и със задна дата