петък, 26 ноември 2021 г.

Задава се масова ваксинация на деца: Одобриха ваксината на Pfizer за деца на възраст от 5 до 11 години

  

Лекарственият регулатор на Европейския съюз разреши днес прилагането на ваксината срещу COVID-19 на компанията Pfizer/BioNTech при деца на възраст между 5 и 11 години, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Агенцията отбелязва, че по този начин се проправя пътят за ваксинирането на милиони ученици от малките класове в момент, когато континентът е залят от нова коронавирусна вълна.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че "препоръчва разширяване на (употребата на) ваксината Comirnaty ("Комирнати") срещу (COVID-19). . . при деца на възраст от 5 до 11 години".

След като е проучила действието на ваксината при повече от 2000 деца, ЕМА каза, че тя е с ефективност от около 90 процента за предотвратяване на COVID-19 със симптоми. Според лекарствения регулатор най-честите странични ефекти са болка на мястото на инжектирането, главоболие, мускулна болка и втрисане.


Лекарственият регулатор на ЕС заяви, че двете дози от ваксината трябва да бъдат поставяни на децата в интервал от три седмици.

Това е първият път, когато ЕМА разрешава употребата на ваксина срещу COVID-19 при малки деца, отбелязва Асошиейтед прес.

Поне  една страна от ЕС обаче не изчака нейното одобрение, на фона на ръста на заразените. Австрия вече ваксинира възрастовата група между 5 и 11 години.

Световната здравна организация не отрече ползата от ваксиниране на децата, но според нея трябва да бъде даден приоритет на по-възрастните хора, тези с хронични заболявания и медицинските работници.

Новините от днес и със задна дата