петък, 26 ноември 2021 г.

Цената на петрола падна заради най-опасния нов щам на коронавируса

 ОПЕК: Коронавирусът ще намали търсенето на петрол през 2020 година - Бизнес  - БНР Новини 

Котировките на петрола спаднаха с над 5 процента на фона на опасенията, свързани с новия вариант на Covid-19 в Южна Африка, който е потенциално силно заразен.

Към 11:40 ч. българско време един барел американски лек суров петрол с доставка през януари поевтиня с близо 6 процента до 73,45 долара, а януарските фючърси на сорта Брент от Северно море изгубиха близо 5 на сто от стойността си до 78,12 долара за барел, сочат данни на платформата ICE.

Нов вариант на Covid-19, който за момента се нарича B.1.1.529, е открит в Южна Африка и се счита за най-опасния досега. Той има потенциала за много бързо разпространение, твърдят учени, които на този етап не знаят дали наличните в момента ваксини са ефективни срещу него.

Петролът поевтинява заради опасенията около новия вариант и нарастването на случаите на коронавирус в Европа преди следващата среща на ОПЕК+ идната седмица, коментира Анна Стаблум, анализатор в Марекс спектрон (Marex Spectron), цитирана от АФП.


Членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници по споразумението ОПЕК+ ще се срещнат другия четвъртък (2 декември), за да определят развитието на координираното си предлагане на черно злато за началото на 2022 година.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви във вторник планове да освободи 50 милиона барели петрол от стратегическия резерв съгласувано с други големи потребителски страни, включително Китай, Индия и Япония, в опитат да "охладят" цените.

Подобна мярка вероятно ще доведе до по-голямо предлагане на суровината през идните месеци, каза източник от ОПЕК, позовавайки се на заключенията на експертна група, която съветва министрите от картела.

Новините от днес и със задна дата