понеделник, 13 септември 2021 г.

Covid удари шофьорите в градския транспорт във Варна

  

Автобусите на градския транспорт във Варна се движат с разреден график заради болни шофьори. Общо 27 водачи на общинския превозвач са в болнични. 10 от тях са с положителни проби за COVID-19, а останалите с други заболявания.

Заради недостига на шофьори няма кой да замести болните. В пиковите часове сутрин и вечер автобусите, които обслужват някои от по-натоварените линии, са препълнени. Така пътуването в градския транспорт се превръща в кошмар.

"Но, когато сутрин не дойде някой затова, че е болен, докато намерим решение, се бавим. От там се получават тези неща. Нашите водачи са 355 - 27 болни, като сложим, това са 8% от персонала. Ако не дай си Боже се разболее по-голям процент, няма да има кой да кара автобусите", заяви изпълнителният директор на "Градски транспорт" - Варна инж. Злати Златев пред БНТ.

От общинския превозвач са взели мерки, за да не се разпространява вирусът сред персонала и пътуващите в автобусите. Почистването се извършва от частна фирма.

"Абсолютно всяка вечер всички машини, когато се приберат и се измият, се дезинфекцират. Отделно съм разпоредил да се направи за администрацията график, там където има повече от двама души в стая, да излизат хоум офис - през интернет да работим", допълни инж. Злати Златев, изпълнителен директор на "Градски транспорт" - Варна.

Ако един от автобусите не изпълни курса си, следващият трябва да поеме огромен поток от хора.

Една от причините за увеличилия се брой на болните от COVID-19 шофьори е, че някои от пътниците не носят маски.

От началото на годината досега са направени над 7500 проверки в автобусите на градския транспорт за спазване на противоепидемичните мерки. Установени са 91 нарушители. На 81 от тях са съставени актове.

"Минималната санкция е 300 лева. До момента не сме имали случай на установено повторно нарушение", добави Тодор Иванов, заместник-кмет на Община Варна.

Според статистиката, най-често без предпазни маски в градския транспорт пътуват млади хора на възраст от 20 до 30 години.

"Възрастните хора са абсолютно перфектни, стриктни и спазват разпоредбите, докато младите хора си позволяват нарушения, за което съответно са и санкционирани", коментира Тодор Иванов.

"Но има, както навсякъде, отделни индивиди, които категорично отказват, за които се обаждаме на телефон 112, имаме разправии. Има такива хора, които смятат, че всичко това е някаква детска игра", каза още инж. Злати Златев, изпълнителен директор на "Градски транспорт" - Варна.

Очаква се до няколко месеца автопаркът на градския транспорт да бъде обновен със закупуването на 60 нови машини. Старите автобуси ще се използват само при крайна необходимост.

Новините от днес и със задна дата