събота, 25 септември 2021 г.

Онколог посочи любимата храна на умрелите от рак на дебелото черво

 Червеното месо води до рак на червата

Руският онколог Иван Карасев определи любимата храна на пациенти, починали от рак на червата. Той сподели той в своя Instagram профил. 

Той се позова на проучване на учени от Американския институт по онкология Dana-Farber.

След ДНК анализ на нормални и туморни тъканни проби от 900 пациенти с колоректален рак, те откриват алкилиращи подписи на мутация в клетките на дебелото черво.

Оказа се, че това увреждане на ДНК, причиняващо рак, е свързано с яденето на големи количества червено месо.

В същото време консумацията на пилешко или риба не повлиява на този показател, както и на въздействието на други фактори, свързани с начина на живот.

Учените са изчислили, че пациентите с най-високи нива на увреждане на ДНК-то имат 47% по-голяма вероятност да умрат от колоректален рак.

Карасев разкри и причините, които най-често водят до развитие на рак. Според него основните фактори на заболяването са острото физическо и емоционално изтощение на организма.

Карасев отбеляза, че човек се нуждае от осем часа сън, също така е важно да яде няколко пъти на ден, като не изпуска закуската. 

През май онкологът също препоръча здравословна диета, за да намали риска от рак. Той заяви, че храни като чесън, броколи, зеле, карфиол и брюкселско зеле могат да бъдат включени в диетата. Списъкът включва още ленено семе с лигнани в състава и гъби./Zdrave.to

Новините от днес и със задна дата