събота, 25 септември 2021 г.

Стойчо Кацаров анатемоса неваксинираните българи

 

Възрастните, онкоболните и хронично болните е препоръчително да си поставят трета доза на ваксината. Това заяви пред БНТ служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

"Ваксини има, остава да убедим хората да си поставят доза. Над 65% от хоспитализираните са неваксинирани. Ваксината ни предпазва да боледуваме тежко и да не умрем", припомни Кацаров.

"Ваксините са с лекарства с най-малко странични реакции. Да не се ваксинираш е хазартно отношение към живота си", разкри здравният министър. 

"Освен, ако не навлезем тъмночервената зона, училищата ще останат с присъствено обучение", разкри Стойчо Кацаров.

"Преди да наложим мерките, имахме разговор с всички засегнати браншове. Имаме предложения за обезщетения и компенсации", допълни той и заяви, че не е налагал мерки от днес за утре.

Кацаров съобщи, че няма да допусне линейки да обикалят между болниците и така хора да умират. 

Здравният министър видя политическа намеса срещу COVID зоните в различни общини.

Стойчо Кацаров разкри, че неосигурените пациенти няма да получат безплатни лекарства от ковид зоните.

Д-р Стойчо Кацаров каза още, че присъственото обучение ще продължи до края на учебната година, освен ако не навлезем в тъмночервената зона.

Ако се ваксинираме масово, присъственото обучение ще остане за всички деца, подчерта здравният министър. Ако хората само над 60 години да се ваксинират масово, аз съм готов да отменя всички мерки. 

Ваксината ни предпазва да не боледуваме тежко, да не умрем. Смисълът на третата доза е да подобри имунната защита, което да доведе до по-малък брой болни и до по-малък брой починали, отбеляза министърът. Той добави, че такава  доза се прилага след като са изминали 6 месеца след завършване на имунизационния цикъл.

Новините от днес и със задна дата