събота, 14 август 2021 г.

Слави Трифонов каза какво ще направи ИТН при гласуването на третия мандат

  

С ДБ и ИБГНИ имахме много общо по важните неща. Но се оказа, че имаме различия в това не какво, а как да стане. Те започнаха да изявяват претенции, които са неадекватни, неприемливи. Христо Иванов искаше да одобрява всички представители на правителството.

Ние направихме много компромиси и жестове, нито един от тях не беше разпознат, каза пред БНР лидерът на ИТН Слави Трифонов. Той подчерта, че няма обида, но "всичко се е превърнало в невъзможност за съставяне на правителство заради липса на партньорско отношение". 

"БСП започна да се държи по етичен и коректен начин, когато започнахме да преговаряме на експертно ниво, а ДБ и ИБГНИ започнаха да реагират по съвсем различен начин и възможността за съставяне на правителство се разпадна... 

Съществува възможност на третия мандат всички да се обединяват, да подкрепят и да създават правителство, което искат да е за 6 месеца. Защо точно 6 месеца, не знам, явно имат определен проект и планове". 

Трифонов остава категоричен, че ИТН няма да подкрепи правителство с мандата на третата политическа сила. 

"Но да видим какво ще стане, нещата се менят час по час. Те имат възможност да направят правителство, имат още депутати и парламентарни групи, с които да се договарят... Няма да излизаме от залата при гласуване, искаме всичко да е пред очите на всички, без тайни договорки, кадруване". 

Трифонов не отрече да е съветвал Мая Манолова да не се кандидатира за кмет на София: "Но тя беше в друга роля, аз бях в друга роля. Не си спомням дали и как точно съм я убеждавал, най-вероятно е така. Тя беше успешен омбудсман, много самоотвержена, грижеше се много за хората. И се сприятелихме заради това, че имаше отворено пространство в нашето шоу тогава.

Водили сме много разговори. Ако е имало такъв разговор, той е бил на база на лични взаимоотношения, встрани на публичното пространство и встрани от отговорността на политическите решения. Това е личен разговор". 

Трифонов коментира номинации в проектокабинета си: "Николай Василев има опит в управление, в което неговите ходове бяха успешни. Можем да сложим БТК и "Булгартабак", и други ходове, за които може да се поспори. Той започна да работи с нас много месеци преди да се състоят изборите.

Направи ми страхотно впечатление, изпълва със съдържание моята представа за това как трябва да изглежда един български министър-председател...

Оттеглих този кабинет, за да направя компромис заради Христо Иванов и за "Изправи се, мутри, идваме и си отиваме"... Пламен Николов е част от ИТН и във второто предложение реших да заложа на хора, които познавам от повече време. Познавам го като характер, като отношение, като коректност и почтеност, като качества... 

И Иисус Христос да бях предложил за министър-председател с 12 апостоли като кабинет, пак нямаше да има угодия...

Когато започнахме да правим референдума, а аз нямам юридическо образование, се обадихме в Университета, за да търся в правния факултет човек, който се занимава с конституционно право. Така попаднах на Петър Илиев. Той направи ужасно много за референдума и след това по всякакви юридически казуси. Имах възможността да го опозная.

В тази ситуация, в която беше атакуван, предполагам, че не му се е отразило добре и реакциите му са заради напрежението, което му се струпа на главата". 

"Тошко Йорданов е с мен от 28 години. Бил съм на неговата сватба. Той е част от мен. Може да е малко по-експресивен, да не е харесван от някои хора. Той е част от моя екип и ще бъде такъв. Ако той си свърши работата, значи всичко е наред.

Ако постъпи по начин, по който смятам, че не е неправилен, ще го посъветвам да промени начинът и уверявам, че той ще го направи", увери Трифонов в отговор на въпрос какво смята за поведението на Тошко Йорданов.

Българите си избраха от криза да се вкарат в супер криза

Новините от днес и със задна дата