събота, 31 юли 2021 г.

Британски учени: Има опасност от нов щам на Covid-19, който може да убие всеки трети

  

Нов "апокалиптичен" щам на COVID, способен потенциално да убие един на всеки трима заразени, е "реална възможност". С такова предупреждение излязоха водещи учени, консултиращи британското правителство за коронавируса, пише Daily Mail.

Групата за управление на извънредни ситуации (SAGE) представи възможни сценарии за развитие на коронавируса. Според техните прогнози бъдещият вариант на болестта може да се окаже толкова смъртоносен, колкото Близкоизточния респираторен синдром (MERS), и да бъде фатален в 35% от случаите, подчертава изданието, цитирано от "Труд".

Според експертите вероятността от мутация на вируса е особено висока при най-голямото му разпространение, което в момента се случва във Великобритания. Освен това този процес може да се ускори на фона на повишения имунитет към съществуващите щамове.

Учените смятат, че през зимата британските власти трябва да проведат "бустер ваксинация" на населението и да сведат до минимум броя на новите варианти на COVID, идващи от чужбина. В допълнение, те настояват да се обмисли избиването на животни, включително норки и дори котки, които могат да пренасят вируса, за да се предотврати появата на мутантния щам.

Според експертите бъдещият щам би могъл да стане устойчив на ваксини, ако съчетае характеристиките на южноафриканския, кентския ("алфа") и индийския ("делта") вариант. В допълнение, този процес, известен като рекомбинация, може да доведе до вирус с "повишена заболеваемост и смъртност".

Според учените от SAGE трябва да се очаква допълнителна смъртност на новия щам, "тъй като ваксините не осигуряват абсолютен стерилизиращ имунитет".

Друг потенциален проблем, който откриват, е използването на антивирусни лекарства за COVID, когато пациентът вече е заразен. Учените смятат, че прекомерната им употреба може да доведе до появата на по-мутантни щамове и затова те трябва да се предписват само в най-тежките случаи.

Експерти и политици предупреждават: докладът показва, че правителството "не трябва да се отпуска" на фона на вероятния край на третата вълна от епидемията в Обединеното кралство.

"Препоръките и коментарите на SAGE демонстрират простата реалност - все още не сме "победили" този вирус", каза Филипа Уитфорд, лекар и заместник-председател на парламентарната група за COVID-19. "Тази седмица Великобритания дари само първите дози от ваксината за международно разпространение и ако не настъпи бързо нарастване на международното производство чрез обмен на знания и технологии, просто ще бъде невъзможно да се ваксинира света и да се сложи край на пандемията. Без по-строг граничен контрол рискуваме да внесем устойчиви на ваксини варианти, докато неконтролираното разпространение тук може да доведе до нов британски щам", каза Уитфорд.

Новините от днес и със задна дата