четвъртък, 1 юли 2021 г.

Проф. Кантарджиев: Не се задава нова вълна на COVID-19, РНК ваксините пазят до живот

  

                             Снимка: Дир.бг

През лятото не се задава нова вълна на COVID-19. Това се случва благодарение на мерките, които бяха през пролетта и че те се спазваха, заяви в студиото на "Тази сутрин" по bTV проф. д-р Тодор Кантарджиев, консултант по процеса на ваксинация в Столична община.

Ако не настъпи някаква голяма мутация на коронавируса, имунитетът с ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" може да е доживотен, каза още Кантарджиев. 

"Смъртните случаи са малко, което е много добре. През това време трябва да си починем заради психическата умора, която се натрупа през последните месеци. Ваксинирането е най-важно - това е единственият начин да преборим заразата и третото нещо е контролът на границите и на клъстерите. Единичните случаи трябва да бъдат овладявани и в магазините, където се събират много хора, да се носят маски", допълни той.

Кантарджиев обясни, че данни на СЗО за Русия показват, че там имаме увеличение с една трета на случаите, което не е характерно за лятото.

"При условие, че персоналът на курортите ни е ваксиниран, не очаквам голяма опасност от руските туристи", добави той и отбеляза, че България е единствената държава, в която можеш да си избереш ваксина.

Професорът обясни, че през уикенда изнесените ваксинационни центрове в парковете няма да работят заради горещото време, но такива ще има в някои столични молове и две от читалищата.

"Ако настъпи мутация във вируса и се изисква промяна във ваксината, то препаратите за имунизация, които България ще получи през 2022 г. и 2023 г., ще бъдат подобрени. Няма необходимост от трета ваксина", заяви Кантарджиев.

Той отбеляза, че ваксинацията в страната в момента буксува и това ще доведе до верижен ефект.

Международно научно изследване пък показало, че на 1000 преболедували - 7 се заразяват отново. "Хората, които са го изкарали средно тежко - без интензивно лечение и без даване на кислород, ще го изкарат леко, но тези, които са го преболедували тежко, може пак го изкарат тежко, защото вирусът натиска имунната система", обясни проф. Кантарджиев.

Той обясни, че в момента има и ентеровирусни инфекции, които се дължат на мръсните ръце и недобрата вода, която се пие.

Новините от днес и със задна дата