четвъртък, 1 юли 2021 г.

Хиляди посрещнаха Джулай морнинг на морския бряг / видео

 

Първите лъчи на първото юлско слънце бяха посрещнати от хиляди на брега на морския бряг - от Камен бряг до Ахтопол.

В България Джулай морнинг става част от хипи движението през 70-те години на миналия век. За мнозина посрещането на изгрева е символ на пречистване и ново начало.

Централният и Северният плаж в Бургас се изпълниха с хиляди хора, които посрещнаха Джулай морнинг. Половината от тях бяха във водата, а другите на пясъка, където купонът продължава от снощи, предаде Бургас Инфо.

Хубавото време и топлата морска вода направиха преживяването уникално. Някои предпочетоха да чакат на пясъка в палатки и край запален огън, слушайки хубава музика, други дойдоха точно за момента, който наблюдаваха от моста.

Изгревът бе посрещнат с едноименната песен на "Юрая Хийп".

На Камен бряг още от снощи се събраха стотици хора, които очакваха първите лъчи на слънцето под звуците на рок музика.

"Слънцето е символ на топлина, енергия, позитивизъм. Събира се една огромна енергия, това е магия", казва един от посетителите на събитието тази година.

Десетки посрещнаха първото юлско утро край Потопената църква в язовир "Жребчево" под звуците на песента "Нека бъде светлина" заедно с Васко Кръпката и "Подуене блус бенд". Прозвуча и емблематичната "Джулай морнинг" на "Юрая Хийп", дала име на празника, с който от години в България се посреща лятото.

В традиция от четири години се превърна Джулай морнинг край яз. "Жребчево", като през 2020 г. събитието бе отменено заради пандемията от коронавирус. Тазгодишното издание е под наслов "Юлско утро над потопената църква - традицията продължава".

Празникът, организиран от общината и Общинския съвет в Твърдица, премина с изпълнения на рокгрупи пред ентусиасти, които пренощуваха край язовира; те имаха възможност да поставят палатка или каравана в импровизиран парк.

Мястото привлича целогодишно туристи, защото там се намира уникалната църква "Св. Иван Рилски", останала от село Запалня, потопено във водите на язовира през 1965 година. За първи път от години църквата е във водите на язовира. Миналата година сградата бе укрепена. Вече е част от маршрутите на туроператорски фирми, организират се и разходки до нея с лодки.

Новините от днес и със задна дата