понеделник, 26 юли 2021 г.

Д-р Симидчиев гневно: На път сме да пламнем отново, грях е да не използваме ваксините!

  

"Аз се изразих публично, казвайки, че когато правилата не се спазват, от това страдат добрите лекари. В конкретния случай подробностите не са ми ясни и не искам да изказвам категорично мнение. Има разлика между това да се освободи един директор и да има апел да се спазват правилата," заяви д-р Александър Симидчиев пред бТВ относно драстичната смяна на директори на болници.

"С много голяма вероятност ни чака на есен нова вълна. Епидемичният процес се базира на вероятности и да, има 90 % вероятност да пламнем отново. Много нисък е броят на ваксинираните, което поставя българите като общност много незащитена. Нямаме статистика колко човека са преболедувалите ", коментира още медикът.

"Ние работим в уравнение с няколко неизвестни. Тези, които са хоспитализирани ги знаем колко са, но те официално не са много", казва Симидчиев. "Това, за което се издава сертификат е ПСР, ваксинация или официално преболедували", обясни той. 

Допълваме, че ако си направите тест за антитела ще сте наясно дали сте преболедували безсимптомно или леко, но антитела ще имате при всички случаи. Така ще бъдете наясно, че поне малко сте защитени и без ваксина, но ако антителата ви са малко е за предпочитане да се ваксинирате.

"Категорични данни от над 3 млрд. души сочат, че ваксините са приложени без странични ефекти. За обществото това е много важно. Има държави, които плачат за ваксини, а ние имаме избор дори. Грях е да не се ваксинираме." смята специалистът.

"Това заболяване възникна при прилепи, ако той не беше еволюирало нямаше да избухне така. На 90% пикът ще започне през септември с Делта варианта. При преболедувалите и една игла ще стигне, за да се изгради имунитет", категоричен е той.


"Около 50% съм сигурен за 4-та вълна през август и 90% за септември. Личното ми мнение е, че ще пламнем отново", алармира Симидчиев.

"Първи приоритет са хората с хронични заболявания и възрастните хора - децата не са приоритет. Ваксинирайки децата след 12-годишна възраст ще предотвратим разпространението в последствие", смята той.

"Ние сме първенци по минимален брой мерки, но по брой смъртност не сме. От SARS2 2 мил. души са загинали. Трябва да реагираме като обществен организъм , а не като отделен индивид", убеден е медикът.

Новините от днес и със задна дата