понеделник, 26 юли 2021 г.

Ужас по морето: Масово купувана стока е отровна, оставя ни без деца

 

Плажни джапанки, които се продават по морските сергии съдържат токсични вещества в подметката и могат да доведат до репродуктивни проблеми.

Това показват публикации от RAPEX, европейска система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти. Има данни и за опасни пояси, детски играчки и плажни аксесоари, пише Монитор бг.

През последните дни ЕК предупреди за опасни стоки на пазара, които традиционно купуваме през летните месеци.

Независима проверка показа какво е състоянието на част от пазара в момента, съобщи Нова тв.

Закупените модели от търговската мрежа и интернет екип на Нова тв изпитва в лаборатория, за да провери отговарят ли на изискванията за безопасност.

Тестовете са направени с експерта Яна Георгиева.

„В зависимост от типа на изделието – дали се поставя върху тялото на детето, дали детето влиза в него или ляга върху него – се извършват различни поредици от физико-химични и механични тестове”, коментира Яна Георгиева – ръководител на лаборатория.

"Опасни детски бански с връзки и с дребни пайети също са открити и спрени от Комисията за защита на потребителя.

Те носят риск от задушаване на децата. Детски с дълги връзки панталонки също са били спрени от продажба", това обясни пред Нова тв Димитър Маргаритов, шеф на Комисията за защита на потребителите.

Проверени от експерти в лаборатория са били още и детски пояс и детски раменки за плуване, които обаче издържат тестовете - нямат остри ръбове и имат възвратни клапани, за да не са описни при плуване, показа проверката.

Новините от днес и със задна дата