понеделник, 26 юли 2021 г.

Сибирският шаман, който искаше да изгони демона Путин, бе осъден на психиатрично лечение

  

Руски съд осъди критичен към руския президент Владимир Путин сибирски шаман на принудително лечение в психиатрична болница за нападение над представител на руската Национална гвардия, заяви адвокатът му, цитиран от Ройтерс.

Александър Габишев привлече медийното внимание, когато през 2019 г. се отправи на 8000-километров поход пеша до Москва, пътуване, което по думите му щеше да завърши с прогонването на Путин, когото той определи като демон.

Габишев предприе неколкократни опита да започне похода си, но винаги беше спиран от полицията, която го връщаше в Якутск, родния му град в Източен Сибир.

Когато обяви поредния си опит за поход през януари, той беше арестуван в дома си и, както се твърди, е нападнал гвардеец, който дошъл да го задържи.

Днес градският съд в Якутск го е осъдил на принудително лечение в психиатрично заведение, каза адвокатът му Алексей Прянишников.

"Това означава, че той ще бъде държан в условия, наподобяващи затвор", заяви той. Прянишников добави, че продължителността на лечението ще бъде определена от лекарите.

"Опитът показва, че никой не си тръгва, преди да са минали между две и половина и три години", заяви той и определи присъдата като несъразмерна. По думите му Габишев ще обжалва.

Правозащитници казват, че Русия възражда съветската практика да подлага някои от политическите си дисиденти на принудителна хоспитализация и психиатрично лечение.

Шаманизмът, вярване, че е възможно да се общува с духовния според практикуващите го свят и да се използва неговата енергия, се практикува в някои части на Русия.

Засега не е ясно дали Александър Габишев има наистина психиатрични проблеми.

Новините от днес и със задна дата