понеделник, 14 юни 2021 г.

Легендата на екстремния кайтсърф Ник Джейкъбсън ще бъде специален гост на Burgas Kite Cup 2021 на 26 и 27 юни

 Легендата на екстремния кайтсърф Ник Джейкъбсън ще бъде специален гост на Burgas Kite Cup 2021 на 26 и 27 юни

Един от най-екстрентичните кайтсърфисти Ник Джейкъбсън ще посети страната ни на 26 и 27 юни. Кайтсърфистът ще бъде специален гост на Burgas Kite Cup 2021, част от Extreme week, който ще се проведе на плаж „Атанасовска коса“ в един от най-екстремните уикенди по родното Черноморие. Гостуването е с любезното съдействие на кмета на Бургас Димитър Николов. Burgas Kite Cup 2021 е най-старата кайт сърф регата у нас, която е част от Extreme week.

Организира се от Бургаски морски клуб, Община Бургас и се провежда от 2006 г. в морския град. В нея през годините специални гости са много световноизвестни спортисти на кайт сцената като Aaрън Хадлоу, Еъртън Козолино, Aлександро Клементе. Н

а 15-тото юбилейно издание на състезанието, най-екстремния кайтър в момента Ник Джейкъбсън ще направи няколко деменонстрации в Бургас. Организаторите предвиждат и специална лекция на тема "Премерения риск и безопастността във водата", която ще запознае младите кайтсърфисти как да се съобразяват със средата на каране и метерологичните условия. На събитието очкаваме да видим и непобедимата легенда в българския кайтсърфинг - Красимир Карталов, състезател на Бургаски морски клуб.

Кой е Ник Джейкъбсън

34-годишният професионален кайтсърфист е роден в Дания, но прекарва голяма част от живота си в Кейптаун. Известен е със своя свободен стил на каране, сърфирайки не само във вода, а скачайки от високоетажни сгради в нея. От Европа до Южна Америка, каскадите му по градски обекти го правят един от истинските пионери в този спорт с репутацията на човек, скачащ от места, които никой друг не би посмял да приближи. 

През 2020 г. печели сребърния медал на Red Bull King of the Air, заедно с наградата на Mystic Most Extreme Move за емблематичния си трик, който му донесе 9/10 точки. На 19 февруари 2017 г. в Кейптаун, Южна Африка, по време на сесия с ветрове от 40 възела, Ник скача до 28,6 метра височина за 8,5 секунди, което го прави световен рекордьор в дисциплината най-висок скок с хвърчило. 

Настоящият рекордьор е Мартен Хегер с 34,8 м. Преди няколко години мечтата на Ник е да скочи с хвърчило от върха на емблематичния 321-метров Burj Al Arab в Дубай, единственият седемзвезден хотел в света и един от най-високите хотели в света със съдействието ная Ричард Брансън. През 2017 година Ник става първи на Red Bull King of the Air. Ник Джейкъбсън е част от отборите на North Kiteboarding и Мystic, а при посещението си у нас, заедно с Surf Shop Burgas ще представи най-новото кайт оборудване от марките за 2021 г. 

Повече за събитието Burgas Kite Cup 2021, част от Extreme week, следете страниците на Surf Shop Burgas и тази на Бургаски Морски клуб. Обръщение от Ник Джейкъбсън във връзка с гостуването си в България може да видите тук: https://www.facebook.com/seaclubburgas/videos/302598964667580

Новините от днес и със задна дата