вторник, 22 юни 2021 г.

Фалшификации и печалбарство: Шокиращи резултати от проверка на 17 марки българско прясно мляко!

 Фалшификации и печалбарство: Шокиращи резултати от проверка на 17 марки българско прясно мляко! 

Голяма част от прясното мляко за пиене, което се предлага в търговската мрежа, няма чистотата и качествата на издоеното, тъй като е смесено с т. нар. млечна пудра, позната като сухо мляко, пише "Марица".

Това бе констатирано при друг тест, извършен наскоро от Асоциация "Активни потребители".  
За проучването бяха закупени от големи търговски вериги 17 марки прясно мляко, като 5 от тях са UHT продукти. Маслеността на млеката варира от 0,1 до 3,7%. От всяка опаковка бяха отлети в стерилни контейнери 150 мл и изпратени в лаборатория. 

При анализите се установи следното: в три (от 17) търговски марки няма добавено сухо мляко. В тях съдържанието на фурозин е минимално. Фурозинът се образува в малки количества при пастьоризация, стерилизация или UHT обработка на млякото. При термично сушене обаче съдържанието му нараства силно и затова се натрупва най-много в индустриалната млечна пудра. 

При други 4 проби вложената млечна пудра отговаря на диапазон 10 - 49%.
 
При останалите 3 количеството на сухото мляко е над 85%, т.е. в тях едва ли има прясно мляко.

От "Активни потребители" са категорични, че резултатите говорят за фалшификация на хранителен продукт и измама спрямо потребителите.

С цел да печелят повече пари, някои производители предпочитат да използват по-евтина суровина и да избягват проблемите, свързани с доставките, транспорта, съхранението, тестването и рандомизирането на суровото мляко. Изчислено е, че печалбата на преработвателите от влагане на сухо мляко е до 40%.
 
От това обаче потърпевши са потребителите. Те „печелят“ продукт с по-ниска хранителна стойност.

В него има по-малко витамини и други полезни вещества и повече вредни съединения

Това е цената на температурната обработка на суровото мляко. Остава въпросът дали, след като мандрите злоупотребяват с най-простия млечен продукт, може да се вярва в качеството и безопасността на другите производни млечни продукти?

Отворен остава въпросът и за контрола. Понеже няма официален референтен метод за доказване на млечна пудра в прясното мляко, то Агенцията по храните няма как да санкционира подобни практики. Освен това в България няма организация, процедури и инструменти, които да се борят с този тип некоректни практики при производството на храни.

Възможно решение е налагане на контрол и проследимост в търговията с млечна пудра на едро. Трябва всеки производител на млечни продукти да декларира количеството закупено и вложено сухо мляко в производството.

Що е то млечна пудра 

Млечната пудра е изсушено сурово мляко, от което е премахната водата, а тя е близо 90% от теглото. В това състояние има много по-дълъг срок на годност, и е по-удобно за транспорт и съхранение, защото не изисква специални цистерни и хладилни условия. Въпреки обработката млечната пудра е по-евтина от суровото мляко и затова се предпочита за неговото подправяне. Всяко технологично предимство има и негативна страна.

При процеса на сушене, който в индустрията обикновено е термичен, в млякото се развиват химични процеси, при които се разпадат редица важни хранителни вещества, а се образуват други - нежелани.

Новините от днес и със задна дата