вторник, 22 юни 2021 г.

Даниел Митов разкри грандиозна злоупотреба на служебния кабинет!

Даниел Митов разкри пред БЛИЦ: Грандиозна злоупотреба на служебния кабинет! 

Служебното правителство се занимава с всичко друго освен с това, с което му е работа – да организира честни избори и всеки гражданин да бъде сигурен, че вотът му ще се отчете правилно. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред БЛИЦ. 

Вижте какво още каза той в интервю пред медията ни:  - Г-н Митов, по-рано днес г-н Борисов изрази опасения от неяснота по доставките на допълнителните машини за гласуване. Какво точно Ви притеснява и има ли възможност да се оспорва вотът накрая? 
- Служебното правителство се занимава с всичко друго освен с това, с което му е работа – да организира честни избори и всеки гражданин да бъде сигурен, че вотът му ще се отчете правилно. Все още няма яснота кога ще се впише софтуерът на машините, кой ще го сертифицира и кой ще даде гаранция за него. 
 
Разбрах че новото мнозинство в ЦИК не иска да спази искането от Изборния кодекс и да има ясно и законосъобразно отчитане. Те не желаят да броят разписките и да ги сравняват с протокола. В Закона пише, че резултатът трябва да съвпада с разписките, а новото мнозинство, което има свое представителство в ЦИК не желае да преброи крайният резултат и да го свери. 

Това не е единственото тревожно.
 
Имаме много други притеснения – начинът по който ще се гласува. Хора, които няма да гласуват от личния си адрес и не се знае дали някой няма да реши да гласува неколкократно. Това също трябва да се регламентира добре. За гласуването в чужбина и хаоса там не ми се говори.
 
Тези партии, които приеха Изборния кодекс създадоха такъв хаос който може да доведе до оспорване на резултата. Ние не казваме че искаме това, но трябва да защитим интереса на хората, които гласуват за нас.
 
Служебният кабинет непрекъснато атакува ГЕРБ и нарушава духа на Конституцията.

- Ако Вие от ГЕРБ-СДС спечелите следващите избори, с когото бихте могли да съставите работещо правителство? 
- Демокрацията е разговор и диалог. Която и да е партия не може да си позволи да каже "ние няма да разговаряме с другите". Радев направи всичко възможно да раздели нацията, въпреки че Конституцията му е определила права да бъде обединител.

Той води война с част от българската нация, която гласува за ГЕРБ-СДС. Това е едно. Ние при всички положения ще подходим отговорно към волята на избирателите и ще се опитаме да влезем в разгори. Ще излъчим кандидат за министър-редседател. Наясно сме, че в една демократична страна няма как да не се разговаря.

- С кого бихте седнали да разговаряте за коалиция?
- Имаме нагласа да говорим с всички останали. От там на сетне, зависи от приоритетите и нагласите, ще видим дали те ще подходят отговорно. На нас ни е ясно, че каквото и да се случва, България трябва да има стабилно управление и правителство. Очакват ни сериозни предизвикателства и трябва добре подредено управление. Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде пуснат незабавно.

- Знаете ли какви промени точно се правят по Плана за възстановяване и ще бъде ли предаден на време? 
- Към момента изобщо не е ясно какво се случва с този план. Служебният кабинет нанася някакви корекции, които са мъгливи и непрозрачни. Имат намерението да извадят София и софийските квартали от изграждане на канализация, става въпрос за крайните квартали "Волуяк" и "Панчарево". 
 
Предвидени са пари за софийското метро. Служебният кабинет смята да лиши гражданите и от това. Софийското метро може да бъде поставено под заплаха. Това са намеренията от всичко, което разбираме до момента. Непрозрачността от процеса губи много време", обясни той. 
 
Не е ясно дали изобщо служебният кабинет има капацитета да нанесе подобен тип корекции в Плана за възстановяване.

Всяка корекция води до промени в таблици, индикатори, цени. Това е тънко калибриране на процеса, което не става бързо и изисква сериозен капацитет, а ние не сме убедени, че го имат. Още повече, че той няма легитимността, тъй като няма парламент, който да го контролира. Този служебен кабинет делегитимира институцията и предвидената формула, която се нарича "служебно правителство". За пръв път в историята е използвано, за да злоупотребява и да се намесва директно под диктовката на президента Радев.

- Служебният кабинет направи редица рокади и чистки в различните структури. Крие ли се конкретна цел зад това?
 
- Да, зад рокадите и чистките във властта има ясна цел. Той смята, че идеята е да бъдат овладени ключови сектори - от една страна службите, които бяха наказани за това, че идентифицираха и разбиха руската шпионска мрежа. 

Другата е да се овладеят ключови административни звена като митниците и НАП, чийто директор е под голяма въпросителна дали всъщност не е извършвал данъчни измами.

Как е възможно човек ,за когото има подозрения в данъчни измами да бъде шеф на приходна агенция. 

Безпринципните и незаконни уволнения са индикатор, че на практика корупцията, задкулисието и старата комунистическа номенклатура си иска властта и е готова да си я вземе по най-бруталния начин.

Важно е България да има стабилно правителство, което да бъде подкрепено от парламентарно общество. Това, което виждаме е че президентът Радев е сглобил коалиция от партии които не могат да спечелят избори – БСП, "Да, България" и партията на Мая Манолова. Това са хората, които участват в кабинета, заедно с хора, които са свързани директно с БСП.

- Какво е било личното Ви отношение към служебния кабинет в началото на съставянето му и каква крайна оценка бихте му дали? 
- В началото, когато разглеждах състава на служебния кабинет, имах положително отношение към него.

Имах положително отношение към служебният министър на отбраната и служебният министър на външните работи. И двамата знаят добре какви са им правомощията като служебни министри.

Не мога да коментирам дали ще свършат добра работа по конкретни казуси. Ще преценим накрая. Големият проблем е другаде – на служебните министри им е дадено разпореждане от Радев непрекъснато да издирват потенциални казуси, които да изнасят на пресата като проблемни, т.е. да заблуждават българското общество и да сеят интриги за начинът, по който се е управлявало до момента.

Напоследък се нагледахме на достатъчно много клевети", завърши той.

Новините от днес и със задна дата