Десет души са задържани по време на специализирана полицейска операция през седмицата в Бургас и региона срещу разпространението на наркотици около училищата. Образувани са пет бързи производства и седем преписки, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Цветелина Рандева.

Сред най-характерните случаи е задържането на 19-годишен младеж от руенското село Ябълчево, в чиято квартира в Айтос са открити два буркана от по 0,580 л. с марихуана и плик с 21 бели таблетки, чийто точен състав е в процес на изясняване.

В апартамент на бургаската ул. "Сливница", обитавана от двама мъже на 38 г. и 42 г. и 27-годишна жена, са намерени стъклена тава с полепнало по нея кафеникаво кристалообразно вещество, пластмасово шише с червеникаво прахообразно вещество, пластмасово шише с прозрачна течност със специфична миризма и утайка на дъното, буркан с бяло вещество на кристали, две колби, везна и други вещи и прекурсори за производство на метамфетамин.

Сред задържаните е и 25- годишен криминално проявен бургазлия, в чиято квартира в в ж.к. "Изгрев" също са открити голям брой вещества и посуда за производството на пико.

При друга акция през седмицата в морския град за шофиране след употреба на наркотични вещества са установени общо седем нарушители. Водачите са на възраст от 23 до 31 години. В пет случая водачи на автомобили са отказали да бъдат тествани, като са санкционирани с глоба в размер на 2 000 лв. и отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от 2 години.

По време на акцията на пътя са констатирани 1367 нарушения на скоростта. В шест случая превишената скорост е над 50 км./ч. - водачите ще бъдат санкционирани с лишаване от правоуправление и парична глоба. Неправоспособните водачи са двама.