неделя, 30 май 2021 г.

Рекорд на Гинес - български полицай изтегли 84-тонен локомотив

  

                                          Снимка: БНТ

Пловдивчанин направи заявка за рекорд на Гинес, след като в продължение на близо една минута тегли по релси 84-тонен локомотив. Постижението му от 20 метра е документирано и предстои да бъде разгледано от официален представител на справочника за световни рекорди, съобщи БНТ.

За полицая Мариян Димитров локомотивът с името "Симеон Велики" се превърна в спортно предизвикателство. Но го изтегли на 20 метра за по-малко от минута с невероятна воля и изчерпани до краен предел физически сили.

"Не можех да дишам вече, задушавах се. Омекнах, исках да стана обаче не мога са стана", сподели Димитров.

За да може Мариян да издърпа локомотива, от БДЖ взели специално разрешение и заварили метална стълба между релсите.

"На състезанията сме с въжета, помощни въжета. Но те играят, много се местят, докато на стълбата си много по устойчив да пълзиш", уточни Димитров.

В единствения си опит 32-годишният Мариян Димитров успя да изтегли най-нов модел локомотив, за който знаел, че е 83 тона. Това обаче ще бъде коригирано, защото машината тежи повече. 

"С документ от БДЖ, точно специално за тази машина, с нейните си характеристики ще се види, че е един тон отгоре", добави полицаят.

В момента Мариян Димитров е единственият българин, които се състезава в изпитанията на най-силните мъже на планетата, известни като "Stong man". И вече прави планове да опита да тегли с мускули два локомотива закачени един за друг.

Новините от днес и със задна дата