сряда, 21 април 2021 г.

Пандемията ни струва досега 5,1 млрд. лева

  

                                       Снимка: БТА

От началото на пандемията до края на март 2021-а държавата е изхарчила 5,1 млрд. лева за справяне с последиците от Covid-19. Това стана ясно по време на изслушването на министъра на финансите в оставка Кирил Ананиев в Народното събрание.

Министърът отчете пред новоизбраните депутати как върви изпълнението държавния бюджет за 2021 г. до момента и какво е равнището и структурата на фискалния резерв към 31 март 2021 година.

Ананиев обясни, че за период от една година домакинствата са получили 1,8 млрд. лева за справяне с последиците от пандемията, бизнесът - 2,2 млрд. лева, а органите на държавно управление - 1,1 млрд. лева.

На въпрос на депутата от "Има такъв народ" Пламен Данаилов относно фискалния резерв, Ананиев обясни, че неговият размер възлиза на 8,5 млрд. лева. От тази сума 8 млрд. лева са в Българската народна банка, а останалите 500 млн. лева  - в търговски банки.

Финансовият министър разясни, че в Сребърния фонд са натрупани 3,3 млрд. лева, които не могат да бъдат "пипани". А всичко останало от фискалния резерв може да се използва за финансиране на различни разходи.

По отношение на бюджетния дефицит Кирил Ананиев заяви, че в края на март 2021-а той е отрицателен и възлиза на 619 млн. лева (0,5% от БВП). От думите му стана ясно, че до края на април дефицитът е възможно да се свие до достигане на балансирано бюджетно салдо. В зависимост от разпространението на пандемията салдото може да варира от 100 млн. лв. дефицит до 100 млн. лв. излишък в края на април, подчерта Ананиев. 

Финансовият министър напомни, че от 2010 година насам - към края на всяко първо тримесечие е салдото по Консолидираната фискална програма е отрицателно.

По думите му, ако има усложнения около пандемичната ситуация ще трябва да се предприемат допълнителни мерки, актуализация на бюджета и поемане на допълнителен външен дълг.

По отношение на външния дълг, който държавата е емитирала от началото на годината - в размер на 800 млн. лева Ананиев обясни, че съгласно Закона за държавния бюджет за 2021 г. до края на годината той може да достигне до 4,9 млрд. лева.  

Той допълни, че нова емисия не е правена по три причини. На първо място, защото в момента фискалният резерв има достатъчен ресурс, за да се справи с разходите, които обичайно през пролетта и лятото са по-ниски. Министърът добави, че при положение, че фискалният резерв "седи" в БНБ при отрицателна лихва не е редно да се тегли нов дълг на международни пазари, по който да се плащат лихви. Ананиев каза още, че правителството в оставка е имало желание да остави на новото правителство възможността да изтегли нов дълг, спрямо собствената си програма. 

Новините от днес и със задна дата