сряда, 21 април 2021 г.

Изслушването на Борисов в НС отпадна, ГЕРБ събра подписи за комисия „Росенец“

  

                                       Снимка: "Булфото"

 Председателят на Народното събрание (НС) Ива Митева така и не прочете в проектопрограмата точка от дневния ред, която да включва изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов. 

След заседание на председателския съвет тази сутрин Митева от "Има такъв народ" е поискала първата точка от дневния ред да отпадне. Предложението бе гласувано в зала и одобрено. 

Настоящият министър-председател претърпя операция в болница "Софиямед" заради контузия на коляното и беше изписан днес. Депутатите поискаха да изслушат премиера в оставка и в петък. Предишния ден обаче, на извънредно заседание на Министерския съвет, той обяви, че излиза в отпуск, за да започне работа по подготовката на новото правителство. 

Междувременно депутатите преминаха към изслушване на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев, който докладва пред НС за състоянието на хазната. Новите депутати поискаха да разберат и какви разходи са планирани и какво е състоянието на фискалния резерв. 

ГЕРБ изпревари ДБ за комисия "Росенец"

Партия ГЕРБ е събрала нужните подписи и внася искане в парламента да се състави анкетна комисия, която да разследва "сарая на Доган в парка "Росенец". Това съобщи от парламентарната трибуна депутатът Тома Биков.

Депутатите от "Демократична България" по-рано също заявиха подобно намерение, но избраниците от ГЕРБ ги изпревариха и Биков ги покани да се присъединят към тяхното искане, след като "явно не могат да съберат необходимите 48 подписа".

 "В петък беше утвърдено ядрото на новото парламентарно мнозинство, което се очерта с избора за председател на 45-ото Народно събрание. В това ново парламентарно мнозинство влизат парламентарните групи на "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и "Изправи се, мутри вън". То функционира целенасочено и организирано не на базата на политическите и публичните си заявки, не на базата на идеологически и идейни съответствия, а на базата на общи задкулисни действия. Затова ние няма да се фокусираме върху думите на представителите на тези формации, а върху делата им", прочете декларацията на ГЕРБ Тома Биков.

Парламентът да поеме отговорност за Плана за възстановяване, Манолова попита за тези 56 млн. лв. тел.112 с Марс ли ще ни свързва?

Защо има пари за МВР болница, а няма за Детската болница и електронно здравеопазване, попита още Манолова в декларация на парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!".

Цялата отговорност по разглеждането на плана не възпря премиера Борисов да използва характерните за него трикове и да не се яви в парламента, посочи още Манолова

Господа от ГЕРБ, телефон 112 с Марс ли ще ни свързва за тази сума от 56 млн. лв. Защо в плана няма пари за профилактика, доболнична помощ, електронни здравеопазване, здравна карта и досие? Защо за МВР болница и други има, а за Национална детска болница няма пари? Къде са парите в плана за туризъм и транспорт и за справяне с демографската криза и неравенствата?, пита Манолова.  

Парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" пък настоява парламентът да поеме отговорност за Националния план за възстановяване и устойчивост. В декларация от името на групата председателят ѝ Мая Манолова настоя още тази седмица парламентът да разгледа въпросния план и да постигне национален консенсус за мерките, които следва да бъдат представени до края на април пред европейските институции.

Манолова подчерта, че планът дава възможност в България да бъдат инвестирани над 12 млрд. лв. и изтъкна, че големите световни икономики вече са приложили подобни планове, само в България заради "деструктивното" поведение на българското правителство планът все още се обсъжда. Тя настоя Националният план за възстановяване да бъде обсъден от парламента, а премиерът Бойко Борисов да докладва за готовността на българското правителство за своевременното внасяне на този план в европейските институции. И подчерта и че българският парламент "няма да си вземе отпуск и няма да излезе в болничен", както и че е необходимо този "посредствен план" да се преработи. Затова от групата ѝ ще направят предложения за промени в плана и следва 45-ото НС да постигне съгласие за доработване на Националния план във вид, който да гарантира националния интерес. 

По-рано Манолова внесе и промени в Закона за управление на отпадъците с цел ограничаване вноса на боклук. С промените се намаляват сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци от съответно 1 година и 3 години на шест месеца. 

През последните 7 години вносът на отпадъци в България с цел съхранение и третиране се е увеличил 15 пъти. Навсякъде в страната се създава опасност от безсрочно струпване на отпадъци, включително в близост до населените места, без ясна перспектива за тяхното унищожаване, посочва Манолова в мотивите към законопроекта. Площадки за съхранение в Плевен, Батак, Стара Загора, Бургас, Варна са разположени в близост до жилища или питейни водоизточници и не отговарят на основни правила за безопасното съхранение на боклука, допълва тя. Текстовете предвиждат режимът на "мълчаливо съгласие за разрешение или регистрация на дейности с отпадъци да се замени с режим на мълчаливия отказ". 

Иначе от днес Народното събрание работи с електронната система за гласуване, обяви в началото на заседанието председателят на парламента. До снемане на биометричните данни ще се гласува с карти за гласуване, посочи Ива Митева. Електронната система вече е преместена обратно в старата сграда на парламента, където заседават новоизбраните народни представители.

Новините от днес и със задна дата