събота, 27 март 2021 г.

Тази страна първа в Европа използва хартиените пари, а сега първа ще ги и премахне

Тази страна първа в Европа използва хартиените пари, а сега първа ще ги и премахне

Едва ли много хора знаят, че Швеция е родината на книжните пари в Европа. Скандинавската държава е и първата страна в света, която сериозно обмисля да се окаже от тях, пише money.bg.

Да се върнем назад в историята. На 16 юли 1661 г. в Европа са пуснати в обръщение първите банкноти. Това се случва благодарение на шведската банка Stockholm Bankos. Банкнотата се издава от емисионна банка и е завършен израз и резултат от развитието на кредитните средства за обръщение по онова време.

Съвсем скоро книжните пари почти изцяло изместват монетите, с което държавата се превръща в абсолютен иноватор. За сравнение, употребата на печатани банкноти на Стария континент става популярна едва през 18 век.

История на банкнотите

Появата на първите хартиени пари е още през 7 век в Китай. А причината е необходимостта от по-гъвкаво платежно средство от тромавите медни монети.

Въвеждането им става постепенно и трае от времето на късната династия Тан (618-907 г.) до династия Сун (960-1279 г.).

При търговия със стоки на едро търговците започнали да издават записи на хартия, валидни в малък регионален обсег и за определен срок.



Навлизането на хартиени пари води и до първата инфлация през 1020 г.

По времето на Марко Поло европейците все още не са си и представяли, че биха могли да плащат с пари на хартия, въпреки все по-голямата необходимост от това.

В Европа при транспортиране на големи суми пари в брой на дълги разстояния възникват големи рискове и неудобства и търговците постепенно започват да използват менителници, отначало в средновековна Италия и графство Фландрия.

В началото те са поименни, но скоро се трансформират в писмено нареждане за изплащане на сумата на приносителя.

Тези менителници могат да се считат за предшественици на създадените в Швеция първи европейски банкноти.

Когато те са въведени в редовна употреба през 1661 г. - в държавата вече е имало изобилие от мед и затова тя имала ниска стойност.

Това от своя страна водело до извънредно голям и непрактичен размер на монетите, които тежали по няколко килограма.

Задава ли се краят на хартиените шведски крони?

От години шведите казват, че "ако плащаш кеш, значи нещо не е наред". По данни на Стокхолмския Кралски институт по технологиите през 2020 г. в обръщение са по-малко от 80 млрд. шведски крони (8 млрд. евро). От тях едва 40 на 100 участват в ежедневни транзакции.



Останалите се намират скрити дълбоко в къщите на по-възрастните шведи или се използват от сивия сектор. За сравнение, само пред 5 години, през 2016 г. книжните пари в обръщение са били 106 млрд. крони.

Днес дори родителите рядко дават джобни на децата си в кеш. Според данните на потребителско проучване, едва 16% от непълнолетните получават пари на ръка. Останалите разполагат с дебитни карти и спестовни книжки.

Тоест, имат дигитална спестовна сметка. Над 80 на 100 от хората, млади и възрастни, плащат чрез безконтактни банкови карти и дори чрез мобилните си телефони. Реално монетите и банкнотите в страната са само 1% от брутния вътрешен продукт.

"Ние, шведите, се доверяваме на банковите системи и сме свикнали с новите технологии, така че премахването на банкнотите е едно идеално решение," обяви още през 2019 г. пред Guardian популярният шведски медиен издател Пиа Столт, който подкрепя мобилната система за разплащане Swish.

Приложението е подобно на Revolut, но е създадено от няколко шведски и датски банки. То става такъв хит, че вече големи банкови институции в страната отказват да приемат пари в брой.

Все повече медии, политици и обикновени хора в скандинавската държава лансират идеята за премахване на книжните пари с мотива, че вече са ненужни. През 2020 г. 4 от всеки 5 покупки в Швеция се извършват електронно.

Премахване на банкнотите срещу прането на пари

Основна декларирана цел на шведското правителство е да се справи напълно с прането на пари и организираната престъпност. За целта вече са въведени особено стриктни изисквания при използване на кеш.

"В офисите, където все пак се използват банкноти и монети, клиентите трябва да обяснят подробно откъде са се сдобили с тях. По този начин те съдействат на законодателството, насочено срещу прането на пари и финансирането на тероризъм.

Различни прогнози в скандинавската държава сочат, че е напълно възможно физическите пари в Швеция да изчезнат напълно още до 2030 г.

Въпреки това, все още един от трима шведи смята, че наличието на разполагаеми средства в ръцете на хората е основно тяхно право.

Новините от днес и със задна дата