събота, 27 март 2021 г.

Проф. Свинаров каза кога точно трябва да си направи тест всеки, който е бил контактен с К-19 заразен

 Проф. Свинаров каза кога точно трябва да си направи тест всеки, който е бил контактен с К-19 заразен

Какви са тънкостите при правенето на изследванията за КОВИД-19, разкрива проф. Добрин Свинаров

"Проведохме онлайн обучение с международно участие за иновативните технологии при клиничните лаборатории, организирано от Българското дружество по клинична лаборатория", посочи в "Хоризонт до обед" проф. Добрин Свинаров, ръководител на Клинична лаборатория в Александровска болница и председател на дружеството.

"Участваха над 200 специалисти с акцент Covid-19 и диагностиката, лечението на тази пандемия. Стана ясно, че е много важно мястото и ролята на технологията, основана на т.нар. PCR - реакция.

Тя е от значение за доказване на наличието на вируса в биологичната проба, като това е свързано с много особености, за да бъде успешна с крайната си цел: първо е важно правилно да се вземе биологичният материал с тампона, това определя в значима степен вероятността на резултатите.

Второ: Трябва да се знае, че технологията за доказването на Covid в човек изисква много висока експертиза и специална техника и оборудване.

Вече има разкрити много лаборатории (само за една година стана това) снабдени с тази технология и апаратура, както и обучен персонал - това е голямо предизвикателство. Но този метод е златният стандарт за наличието на Covid-19", поясни още проф. Свинаров.

"Тази технология отчита и новите мутации на вируса. А разликата между PCR тестове и антигентите тестове е какво се изследва - първите откриват и доказват наличието на рибонуклеиновата киселина на вируса, а вторите доказват наличието на определени белтъчни вирусни частици - протеина, с който вирусът се залавя за съдовете.

Друго, което е важно - времето за вземането на материала - това трябва да се спазва - при антигенния тест, той върви заедно с PCR тестове, защото той има по-малка чувствителност и се позитивира в същия диапазон - няколко дни преди появата на симптомите и няколко дни след първите симптоми - това е много важно, ако си бил в близък контакт с болен, не е нужно веднага да си правиш тест - прави се 4 дни след това, за да е реален тестът, не се ходи по-рано", заяви проф. Свинаров.

Той допълни, че лабораторията в Александровска болница участва в Система за външна оценка на качеството за анализ на PCR тестовете, за да има сигурност за правените тестове.

"Колко от лабораториите, които правят PCR тестовете, участват в качествени системи за оценка на качеството, не мога да кажа", поясни експертът.

Новините от днес и със задна дата