неделя, 28 март 2021 г.

Проф. Христова: Коронавирусът върви една стъпка пред нас и само от общите ни усилия зависи да го изпреварим и блокираме

Проф. Христова попари българите с тази кошмарна К-19 прогноза 

Винаги има ефект дори и от временно затваряне. Това вече се доказа. Видяхме, че не можа много да се намали броят на заразените, но се движим около 4000.

Това заяви в ефира на "Събуди се" вирусологът проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център за заразни и паразитни болести.
"Страхувам се, че това затваряне няма да е достатъчно. Това е мярка за насилствено вкарване на разумност", смята тя. 

По думите ѝ, ако спазваме дистанция и разберем, че не трябва да се събираме, мерките могат да бъдат и по-леки. Според нея хората все още неглижират вируса и ще се наложат строги ограничения. 

"Ваксинирането е много важен стълб в посока ограничаване на индивидите, които могат да се разболеят. Важно е максимално бързо това да се случи", каза тя. 

"Всяка следваща вълна е по-интензивна. Това се дължи на мутациите на вируса. Той няма да спре да мутира. В момента британският вариант е виновник за много случаи. Той се наложи много бързо.


"Мисля си оптимистично, че ако не беше така мутирал, то нямаше да сме в такова положение. Коронавирусът обаче върви една стъпка пред нас и само от нашите общи усилия зависи да го изпреварим и блокираме", заяви Христова. 

По думите ѝ, ако у нас проникне бразилският вариант, ще се наложи нова ваксинация и премоделиране на имунизационните продукти. Според нея може да има четвърта вълна у нас, ако нямаме самосъзнанието да пазим себе си и околните. 

"Има хора с потисната имунна система, която реагира по-бавно на ваксините", призна вирусоложката.

По думите ѝ мутациите на вируса ще покажат ще трябва ли да продължим и през следващите години да се ваксинираме срещу коронавируса. 

"Имунитетът на децата реагира много остро. Имунитетът им издържа по-дълго. Една от теориите е, че децата са изградили кръстосан имунитет и вече са се сблъсквали с подобни на К-19 вируси и затова сега много от тях просто не боледуват", каза тя.

Новините от днес и със задна дата