неделя, 14 февруари 2021 г.

Камиони закъсаха в големия студ и заснежените пътища

 

15 камиона закъсаха по пътя към граничен пункт "Гюешево" в района на село Жиленци, въпреки че снегът беше малко, машини опесъчаваха, а повечето камиони бяха и с вериги, съобщи БНТ.

Колона от тирове в района над с. Жиленци бяха спрели на пътното платно, а шофьори се оплакаха, че стоят с часове и не могат да продължат за пътя към Република Северна Македония.

Снежната покривка е около 10 см, но ниските минусови температури са причина за образуване на ледена покривка, която затруднява придвижването.

От Областно пътно управление казаха, че 30 машини непрекъснато почистват пътищата от републиканската пътна мрежа в областта. След 18.00 ч. колоната от тирове се изтегли към граничния пункт. Засега няма въведени ограничения за тежкотоварни моторни превозни средства над 12 тона към ГП "Гюешево".

Заради обилния снеговалеж проходът "Предела" е временно затворен за камиони над 12 тона. Участъкът се почиства, няма закъсали автомобили.

От 21 ч. тази вечер, временно движението по АМ "Струма", от пътен възел Бобошево в посока София се ограничава за тежкотоварни автомобили над 12 тона за технологично почистване, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Въвежда се задължително движение с вериги на тежкотоварни автомобили над 12 тона по път I-6 Кюстендил - ГКПП Гюешево.

МВР съобщи, че от 14.00 часа днес временно е преустановено движението на товарни автомобили над 3.5 т през ГКПП "Кулата-Промахон" и "Капитан Петко войвода". Въведеното ограничение е от гръцките власти, които съобщават, че причината за това са влошени метеорологични условия на територията на Гърция.

Във връзка с ниските температури и очакваните снеговалежи над по-голямата част от страната от Агенция "Пътна инфраструктура" апелират шофьорите да карат внимателно и ако е възможно, да ограничават пътуванията. Тези, които ще са на път, да са с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания, посочват в съобщение от агенцията.

В неделя, 14 февруари, в 19 области в Западна, Централна и Южна България - Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Перник, София - град, Софийска област, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол, е определен жълт код за потенциално опасно време за интензивен снеговалеж и ниски температури. Ще има условия за поледици, навявания и образуване на преспи.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките срещу хлъзгавост и заледяване.

Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид.

От АПИ отбелязват, че за повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, отбелязват от агенцията.

Новините от днес и със задна дата