неделя, 14 февруари 2021 г.

Европа изпадна в хаос след внезапно затваряне на граници

  

Новите гранични ограничения, наложени в някои европейски страни предизвикаха хаос, критики и протести на високо ниво. Засегнати са Чехия, Словакия, Германия, Австрия, Италия - повечето съседни една на друга държави.

Чехия - Германия

Много чехи се възползваха вчера от последната възможност да прекосят границата с Германия, преди да бъде затворена като мярка за спиране на разпространението на силно заразните варианти на коронавируса, предаде Франс прес.

В четвъртък германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер обяви, че Германия ще затвори от днес границите си с Чехия и с австрийската провинция Тирол.

От днес границата ще могат да пресичат само лица, които живеят в пограничните райони на Чехия и работят в Германия в жизненоважни сектори като здравеопазването. Германски граждани, които искат да се завърнат в страната си, също ще могат да пресичат границата.

"Чехите, живеещи в пограничните райони и работещи в Германия, трябва да разполагат с документ, удостоверяващ "необходимия" характер на професията си и с отрицателен тест всеки ден", заяви вчера в "Туитър" чешкото Министерство на външните работи.

Останалите пътуващи ще трябва да се подложат на двуседмична карантина.

Десетки хиляди чехи пътуват редовно до Германия по работа, много от които са заети в здравния сектор.

Словакия - Германия

Министърът на външните работи на Словакия Иван Корчок отправи протест пред германския си колега Хайко Маас заради ограниченията за пътуване за шофьори на камиони, предаде ДПА. Проблемът идва от задължението да се показва на границата резултат от тест, не по-стар от 48 часа, за да може да се влезе в Германия.

"Тази мярка ще предизвика големи проблеми и е почти невъзможна за изпълнение на практика от водачите на камиони", е заявил Корчок на Маас според словашкото външно министерство.

В петък правителството в Берлин определи Словакия като зона, в която са разпространени особено опасни мутации на коронавируса. Това означава, че пътуващите от Словакия вече нямат право да влизат в Германия. Изключение се прави за водачите на камиони, но само ако изпълнят условията за теста или се подложат на карантина.

"Нашите икономики са тясно свързани. . . затова призовавам да се избегнат стъпки в ЕС, които могат да доведат до реципрочни мерки и до още по-голямо смущение на единния пазар", е заявил Корчок.

Италия - Австрия

Италия въвежда по-стриктни правила за лицата, пристигащи от Австрия, като мярка срещу новите варианти на коронавируса, съобщи здравният министър Роберто Сперанца, цитиран от ДПА.

Политикът написа във "Фейсбук", че Италия иска да се предпази от южноафриканския щам, който циркулира в Австрия. Новите мерки влизат в сила днес.

Съгласно указа на министъра лица, които са били в Австрия повече от 12 часа, в това число минаващи транзит, трябва да представят отрицателен резултат от тест за коронавирус на границата, не по-стар от 48 часа.

След като влязат в Италия, пътуващите трябва да се изследват отново и да се изолират в двуседмична карантина. В края на карантинния период е необходимо да си направят още един тест.

За Белгия и реакциите от Брюксел

Едностранните решения не помагат, заяви преди два дни говорител на Европейската комисия по повод резките промени във възможността за пресичане на границите в ЕС заради пандемията, предаде БТА. Той поясни, че няколко държави от ЕС са съобщили на комисията намеренията си да въведат допълнителни ограничения за свободата на движение.

Говорителят отбеляза, че Белгия едва снощи е съобщила на ЕК за намерението си да продължи забраната за пресичане на границата до април. Това решение бе взето от белгийското правителство преди седмица, а едва вчера медиите в страната го оповестиха заради неясни изявления на премиера Александер де Кро.

Говорителят уточни, че комисията е поискала обяснения от Белгия.

Той добави, че държавите от ЕС не трябва да въвеждат безусловни ограничения на пътуванията. По неговите думи европейският проект не е завършен, затова въпросите за общественото здраве не са в ръцете на ЕС, а на държавите.

Говорителят посочи, че ЕК настоява границите да не се затварят за пътуващите по работа.

По неговите думи (към 12 февруари) Германия не е изпратила съобщение за намеренията си да затвори границата с Чехия и част от Австрия.

Новините от днес и със задна дата