неделя, 6 декември 2020 г.

Петър Пецин е художникът на Бургас за 2020 година

 

"Благодаря на моите колеги за високата оценка и на Община Бургас за подкрепата, която оказва през годините към Дружеството на художниците", каза художникът Петър Пецин по време на церемонията "Художник на годината", която по традиция се провежда на 6 декември.

Тази година събитието се излъчи онлайн, в реално време, на официалната фейсбук страница на Община Бургас.

Наградата връчи зам.-кметът по "Култура, туризъм и спорт" Диана Саватева. Тя отправи поздрав към всички творци и им благодари за активността през годината.

Наред с отличения Петър Пецин, за престижното звание бяха номинирани Иво Бистрички, Никола Станяев, Фоти Фотев и Дора Славова.

Традиционната празнична изложба "Никулден" ще бъде открита след края на наложеното в момента ограничение в залата на Дружеството на художниците на "Александровска" 22. Експозицията ще представи най-доброто от творчество на над 60 автори от Бургас и страната.

Събитието "Художник на годината" се осъществява с подкрепата на Община Бургас.

"Въпреки драматичната година, аз съм оптимист, защото виждам, че студентите от филиала на НХА се интегрират и постепенно се вливат в редиците на нашето Дружество. Това прави Бургас още по-интересен за гостите и туристите.", каза кметът Николов.

Наградата "Художник на годината" има за цел да се отдаде почит, уважение и признание на художник, който с творческите си постижения е допринесъл за развитието на съвременното българско изобразително изкуство и културния живот на град Бургас.

Връчва се на член на "Дружество на художниците - Бургас" с дългогодишна активна творческа дейност и постижения в областта на живописта, скулптурата, графиката или приложно-монументалните изкуства. Наградата включва плакет с изображението на Свети Лука - покровител на художниците, диплом и парична премия.

* Петър Пецин е роден 1951 г. в Бургас. Завършва специалност "Графика" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". През творческия си път авторът участва активно в редица престижни биеналета на графиката по света, а от 1981 г. подрежда и самостоятелни изложби, основно в България. Живее и твори в Бургас.

 Още снимки

Новините от днес и със задна дата