неделя, 6 декември 2020 г.

Капсулата с пробите от астероида Рюгу е в идеално състояние: Какво ще кажат те на учените

  

Капсулата с пробите от астероида Рюгу, взети от космическата сонда "Хаябуса-2", е в идеално състояние, обяви на пресконференция представител на Японската агенция за изследване на космическото пространство (Джакса), предаде ТАСС.

"Капсулата е в идеално състояние и с нетърпение очакваме нейното отваряне", подчерта Юичи Цуда.

В събота Хаябуса-2 пусна капсула с проби на Земята, след което направи маневра, за да се отдалечи от орбитата на планетата и да започне нова космическа мисия към друг астероид, предадоха световните информационни агенции. На надморска височина от около 10 км парашутът на контейнера се отвори, след което той се спусна в изолирания район Вумера в Южна Австралия. Специалистите определиха местоположението му с помощта на вертолет и го прибраха около два часа по-късно.

Очаква се капсулата да бъде изследвана утре за наличие на извънземни газове и след това да бъде транспортирана до Япония, където се планира да бъде отворена в специализирана лаборатория на ДЖАКСА.

Фрагментите от астероида Рюгу са от голям научен интерес. Те са на 4,6 милиарда години, от зората на Слънчевата система. Учените вярват, че пробите, някои от които са взети под повърхността на астероида, съдържат ценна информация, останала незасегната от космическа радиация. Те се надяват да открият данни как материалите са разпределени в Слънчевата система и са свързани с живота на Земята.

Диаметърът на астероида Рюгу, който пресича орбитите на Земята и Марс, е около 900 метра. Той е от клас С - най-разпространения от досега изучените. Те съдържат много въглерод. Според статистиката е възможно на повърхността им да има и малки частици вода.

Досега мисията на "Хаябуса 2", започнала през 2014 г., е напълно успешна. Космическият апарат кацна на астероида Рюгу два пъти въпреки скалистата повърхност и успя да събере данни и проби през февруари 2019 г. и юли тази година.

Астероидите са сред най-старите обекти в Слънчевата система и затова могат да дадат информация за еволюирането на Земята.

Капсулата от мисията "Хаябуса 2" върна на Земята за първи път проби, взети под повърхността на астероид.

Новините от днес и със задна дата