вторник, 20 октомври 2020 г.

Красимир Вълчев планира локални мерки, а не за цялостно затваряне на училища

  

                                      Снимка: Булфото

Не предвиждаме цялостно затваряне на училища, както и досега ще се карантинират отделни паралелки. Там, където се достигнат праговите стойности, там, където областта е в "червено", ще предложим локални мерки, което означава затварянето на повече класове или на едно училище.

В някои случаи може да се наложи затварянето на няколко училища, следим ситуацията в цялата страна, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан какви мерки ще се вземат в училищата заради увеличението на случаите с коронавирус в страната.

Там, където има клъстери, е най-обезпокоително, към днешна дата в Средното училище "Св. Седмочисленици" в Търговище изглежда, че е най-тревожна ситуацията. Затова от училището взеха решение и аз одобрих от 5-и до 12-и клас учениците временно да се обучават в електронна среда, обясни министър Вълчев.

Той съобщи, че "няколко области са на прага на червените стойности и там се следи ситуацията", но като цяло няма да се вземат по-рестриктивни мерки и трябва да се спазват сегашните мерки. Министър Вълчев каза, че в училището в Търговище психолози консултират учениците, които са в голям шок след смъртта на учителка.

"В резултат на смъртния случай има психоза при учителите и при част от родителите, но се надявам до седмица да утихне", коментира министър Вълчев.

От началото на учебната година досега 289 учители са заразени с коронавирус, както и 286 деца и ученици в училищата и в детските градини, или процентът при учителите е десет пъти по-висок, отколкото при учениците, каза образователният министър. Той уточни, че учениците и децата в детските градини са общо 920 000, а учителите са 90 000, което потвърждава данните, че учениците по-малко заболяват или в повечето случаи нямат симптоми. Към момента 8 на 1000 са карантинираните ученици и учители в образователната система, или 99,2 процента от системата учи присъствено, обобщи министър Красимир Вълчев.

Той каза, че засега нямаме прогноза за затваряне на училище в София, но отбеляза, че ситуацията е динамична.

В областите, които са в червената зона за разпространението на коронавируса, ще бъде задължително родителските срещи и заседанията на обществените съвети към училищата да се организират в електронна среда, съобщи министър Вълчев. Той допълни, че за останалите училища тази мярка ще е препоръчителна. В областните в "червено" ще са забранени многодневните екскурзии за учениците, които са с преспиване, но засега не се предвижда да се ограничават посещенията за един ден на учениците в културни и туристически институции.

Учениците няма да учат на 2 ноември, понеделник, и така те ще почиват с един ден повече през т.нар. есенна ваканция - от 30 октомври до 2 ноември, включително, информира министър Вълчев.

Новините от днес и със задна дата