вторник, 20 октомври 2020 г.

Президентството с коментар за Румен Радев и К-19

  

Прессекретариатът на президента Румен Радев отрече той да е бил в контакт със заразен от коронавирус. Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус.

По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен. 

Припомня, че по-рано днес визитата на държавния глава Румен Радев в Естония беше отменена, поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма. 

След това обаче естонският президент Керсти Калюлайд обяви в профила си във Facebook, че българският ѝ колега е бил контактен с болен от COVID-19 човек. Керсти Калюлайд посочи още, че Радев не е посетил официалната вечеря планирана вчера след срещата на иницитавата “Три морета”. 

По първоначална информация под карантина са вицепремиерът Красимир Каракачанов и началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Причината е, че и двамата са общували с командира на ВВС генерал майор Димитър Петров, който е дал положителен тест за коронавирус. Именно той се спрягаше за контактно лице на президента Румен Радев и повод за преждевременното прекратяване на посещението му в Естония.

Новините от днес и със задна дата