сряда, 18 март 2020 г.

Полицията обгради Банско: Само по един от семейство може да излиза навън


В Банско е разрешено само по един човек от семейство да излиза извън дома за пазаруване и други неотложни нужди, съобщиха от пресцентъра на общината. Не се допуска излизането на деца от домовете, а хората, които излизат да пазаруват, трябва да са с предпазни средства.

Доставката на храни, медикаменти и стоки от първа необходимост ще става само през контролно пропускателния пункт в посока Разлог под контрола на представители на Регионалната здравна инспекция и Българската агенция за безопасност на храните. От кризисния щаб съдействат за доставка на предпазни средства в аптечната мрежа, се посочва още в съобщението.
От пресцентъра допълват, че в много от хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и банките, персоналът е от съседни на Банско населени места и това създава проблем за работата на обектите. От кризисния щаб апелират собствениците да назначат временно на работа местни хора или да променят работното време, така че да не се стига до затваряне на обектите. От там отправят призив и към наемодателите да не гонят от квартирите досегашните си наематели, които не могат да напуснат Банско.
За извършване на социалните дейности е създадена извънредна организация. Открити са горещи телефонни линии само за хуманитарни въпроси /0896805125, 0894358250, 0899123739, 0893637010/. Хората с медицински проблеми могат да се обръщат към личните си лекари, а при спешни случаи на телефон 112.
Създадена е и организация за грижа за животните във фермите. КПП на трите изхода на Банско - към Разлог, Добринище и Баня са изнесени на такова разстояние, така че животновъдите да могат да стигат до фермите си.

Тяхното движение е при специален режим, контролиран от органите на МВР. Ще бъде обявен и начинът за доставка на фураж, посочват от общинския пресцентър. От там допълват, че производителите на мляко могат да изнасят продукцията си до мандрите със съдействието и под контрола на представителите на БАБХ и РЗИ. Това ще става на контролно пропускателния пункт.
От Общинския кризисен щаб съветват гражданите на Банско да не се опитват да излизат или влизат в града по полски и горски пътища. От там допълват, че санкциите за неспазване на разпоредбите на контролно пропускателния режим в условия на пандемия са строги и предвиждат лишаване от свобода и парична глоба.

Новините от днес и със задна дата