сряда, 18 март 2020 г.

Няма регистриран случай на коронавирус в Бургас към този момент, но жена от Карнобат е настанена в Инфекциозно отделение, очакват се резултатите

 
От днес започва доставката и монтирането на диспенсърите с дезинфектант. Приоритетно те ще се поставят във всички здравни заведения и медицински центрове. След това диспенсъри ще се монтират в 44 големи магазини, 110 малки търговски обекта както и на публични места, където има голямо движение на граждани като спирки и пешеходните зони. Това каза кметът Димитър Николов по отношение на изпълнението на мерките срещу разпространението на коронавируса.

Започва изпълнението на график за дезинфекция на улиците с хлорен разтвор от почистващата фирма и допълнително се търси съдействие от Пожарна безопасност, за да се осигури необходимата техника при изпълнението на тази задача в по-кратки срокове, допълни Николов.
Активно работи системата за патронажната грижа за лицата, които са под карантина. Техният брой ежедневно се увеличава. От вчера има нов списък на кризисния щаб, в който са включени всички държави, пристигащите от които се поставят под задължителна карантина при влизането им в България. Новите лица, които влизат през зелена граница и през въздушна граница, се подават към РЗИ - Бургас. Своевременно, екипът, съставен от специалисти на РЗИ - Бургас, ОД на МВР - Бургас и Община Бургас, работи по обезпечаването с всички необходими хранителни продукти, лекарства и други видове продукти за тези лица.

"Горещите телефони отговарят на всички въпроси, към днешното заседание на щаба вече включихме и представители на НОИ, защото се разширява обхватът от задавани въпроси. Колегите, които работят в този колцентър, доста добре са се сработили и няма въпрос, на който да не е отговорено, или необслужен гражданин и гост на града, който е останал за изпълнение на наложената карантина", добави кметът Николов.
Директорът на РЗИ - Бургас доктор Георги Паздеров съобщи, че днес предстоят срещи с представители на лечебните заведения за болнична помощ, както и със асоциацията на общопрактикуващите лекари. На срещите ще бъде обсъдена готовността за изпълнението на алгоритмите и стандартните оперативни процедури, които от началото на седмицата са им изпратени за организиране на тяхната дейност в условията на обявеното извънредно положение. Във всички лечебни заведения вече са въведени мерките, разпоредени от Община Бургас и Министерството на здравеопазването, допълни д-р Паздеров.
По отношение на карантинните листи, два пъти през деня - сутрин и следобед, те се подават към полицията, за да се следи изпълнението на разпоредбите.
Днес след обяд в УМБАЛ - Бургас започва работа оторизирана лаборатория, която е от най-висок клас.
Пристигна пратката и направихме разпределение на постъпилите защитни облекла, маски, очила като приоритетно осигуряваме УМБАЛ-Бургас, Белодробната болница и големите лечебни заведения, каза кметът Николов.
Под карантина вече са повече от 120 души на територията на града и около 200 на територията на областта. Всички сигнали за нарушение условията на карантина се подават на ОД на МВР - Бургас.
Директорът на ОД на МВР - Бургас старши комисар Радослав Сотиров обясни, че има повече от 5 случая, в които лица нарушават условията на карантината. Установени са извън определените места и всички случаи са докладвани на Районна прокуратура - Бургас. Новата разпоредба е до 5 години лишаване от свобода и до 50 000 лева глоба. Тези, които са установени към момента, ще им се търси наказателната отговорност. Имам случай за пазаруване, откарал си децата при роднина, напуснал територията на страната, допълни Сотиров.
Проверили сме всяка една аптека на територията на града. Към момента проверените на територията на областта са над 100. Съвместно с НАП и КЗП. Има установени нарушения, не са фрапиращи, но всички ще бъдат докладвани на Районна прокуратура - Бургас и ако се установят нарушения, отново ще се търси наказателна отговорност, допълни директорът на бургаската полиция.
Кметът Димитър Николов допълни:
"Нямаме информация за фирми, чиито работници работят без предпазни средства. Ако има такива, ще говорим с тяхното ръководство за набавяне на маски и ръкавици. Много компании вече декларираха, че са осигурили дезинфектанти. Има фирми, които търсят Община Бургас за информация за фирми, произвеждащи защитни маски, и ние ги свързваме. Взехме решение да информираме всички банки, които имат собствени банкомати на територията на общината, да осигурят дезинфекцията им."
Санитарите на домашния патронаж изхвърлят боклука на възрастните хора.
Жена от Карнобат е настанена в Инфекциозно отделение. Пробата ѝ е изпратена и се очакват резултатите.
"Имаме много жалби, че стари хора се струпват на пейки в градинките. Моля ви информирайте ги да си стоят вкъщи", призова за пореден път Димитър Николов.

Новините от днес и със задна дата