сряда, 18 март 2020 г.

При извънредно положение кредитът няма да се обявява за предсрочно изискуем


Министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че се обмисля законодателна мярка, с която дългът на длъжниците по време на извънредно положение да не се обявява за предсрочно изискуем. Това обяви това по време на дебата в пленарната зала по законопроекта за мерките по време на извънредно положение, предложен от ГЕРБ.

Министърът апелира към единомислие и разясни, че вместо "лихвена ваканция" се обмисля "по-елегантно" предложение.
"Ние ще ви предложим по-елегантно правно решение, което да е балансирано и за двете страни, и за длъжниците, и за кредиторите", каза министърът и уточни:
"...Не да се спират лихвите и да се ощетяват вложителите, а да няма възможност да се прилагат последиците на забавата, тоест дългът да се обявява за предсрочно изискуем, да се налагат други наказателни лихви. Смятаме, че това ще го приемете като едно справедливо решение".
Основанията за предсрочна изискуемост са уредени в нормата на чл. 432, ал. 1 от Търговския закон (ТЗ), влязла в сила на 1 ноември 1996 г. Експертите обаче смятат, че обществените отношения във връзка с банковата дейност и предоставянето на кредити оттогава досега са се променили значително, (наред с членството в ЕС), но посочената разпоредба не е изменяна и съобразена с тези промени.
Като цяло Кирилов наблегна на временния характер на закона. Това е закон, който, ще действа един месец, подобен закон урежда "три или четири есенциални въпроса и всичките те касаят срокове", изтъкна министърът и добави, че НС следва да прецени кои са най-важните срокове, които би следвало да се ограничат.
"Ние сме предложили това да бъдат процесуалните срокове, защото виждате, че без значение изпълнителна или законодателна власт, съдебната власт реши вече този въпрос с решение на Висшия съдебен съвет", отбеляза министърът. Той посочи, че съдилищата са затворени и страните по делата вече питат какво правим в това положение.

ъдийската колегия на ВСС реши да се преустанови разглеждането на всички видове наказателни, граждански и търговски и административни дела, за периода на обявеното извънредно положение (16 март 2020 г. - 13 април 2020 г.) с някои изключения, както и да не се образуват в дела входираните книжа, иницииращи съдебни производства.
Във връзка с това решение Омбудсманът на Република България Диана Ковачева се обърна към Правната комисия в НС с подкрепа на предложението на адвокати oт Софийската адвокатска колегия за пpиeмане на cпeциaлeн зaкoн зa мopaтopиyм нa пpoцecyaлни, давностни и преклузивни срокове.
Член 4 (от обсъждания законопроект) е изцяло за охрана на имуществените права и интереси на евентуално засегнатите лица, каза още по време на дебатите Данаил Кирилов. Той поясни, че с него се облекчава положението на длъжниците:
...Да не бъдат притеснявани от принудителни изпълнителни производства, това са работниците, които ако дължат, няма да им се събират принудително чрез запор техните сметки".
Да припомним искането на КНСБ да се даде право  физически лица и фирми да разсрочват кредитни вноски, а при необходимост да се въведе мораториум върху плащането на ипотеки и/или предоговаряне на условията и рефинансиране на рисковите ипотеки.
Финансовият министър Владисла Горанов пък каза в неделя, 15 март, че не се обмисля банкова или данъчна ваканция, По мнението му банките сами могат да решат колко да са гъвкави с клиентите си.

Новините от днес и със задна дата