събота, 28 март 2020 г.

Конте пренебрегна фаталното закъснение на предприети мерки на правителството си и обвини ЕС за жетвите на коронавируса


 Конте пренебрегна фаталното закъснение на предприети меркии на правителството си и обвини ЕС за жетвите на коронавируса!  Конте пропусна да отбележи, че 
50 милиона евро е подкрепата на ЕС само за Италия и борбата ѝ с коронавирус и освен това е гласуван спешен пакет от 750 милиарда евро за облекчаване на въздействието на пандемията във всички засегнати европейски държави. 

Упреците му не закъсняха, но контекста и мотивите на същите със сигурност ще станат  ясни на по - късен етап. Освен това, както вече стана ясно, ако се докаже, че голяма част от пациентите, които сега умират от COVID-19 в Италия, биха могли да бъдат спасени с ефективни антибиотици, това ще бъде политико-медицински скандал, тъй като се стигна до заключението, че смъртоносен микс от резистентни бактерии и коронавирус е вероятната причината за високата смъртност в Италия. 
Изнемогващата по атаката на коронавируса Италия не закъсня с укорите, в търсене на причините защо се стигна до трудното овладяване на епидемията. Италианският премиер Джузепе Конте постави под съмнение мерките, които Европейския съюз предприе след здравната кризата в Китай. В интервю за всекидневника "Соле 24 оре", публикувано днес, той укорява общността за ненавременна реакция и дори бездействие
"Европейският съюз да не допуска трагични грешки в борбата срещу коронавируса, за да не изгуби основанието за съществуването си", призовава премиерът, цитиран от Франс прес и БТА.
 "Бездействието ще стовари върху децата ни непосилното бреме на една опустошена икономика. Искаме ли да сме на висотата на това предизвикателство? Тогава нека изготвим план за европейско възстановяване и реинвестиране, който ще подпомогне европейската икономика и ще ѝ помогне да заработи отново", каза италианският премиер.

На заседанието на Европейския съвет в четвъртък имаше "не просто несъгласие, а същинско и откровено противопоставяне" с германския канцлер Ангела Меркел, "тъй като ние изживяваме една криза, която отнема живота на много наши съграждани и предизвиква тежка икономическа рецесия. Аз съм представител на страна, която пострада много и не мога да си позволя да увъртам. В Италия, и в други страни-членки на ЕС, сме принудени да правим трагични избори. В Европа трябва да избегнем да правим трагични избори. Ако Европа не покаже, че е на висотата на това безпрецедентно предизвикателство, целият европейски проект рискува да изгуби, в очите на собствените ни граждани, основанието си да съществува".
На заседанието на Европейския съвет Конте е заявил пред другите лидери, че в момента Европейският механизъм за стабилност не е подходящ. Този механизъм "е инструмент, създаден за оказване на помощ на държави-членки, които имат финансови затруднения, свързани с асиметрични шокове.
Коронавирусът обаче създава симетричен шок" и се отразява негативно на нашите икономически и социални системи по синхронен и напълно неочакван начин, изтъкна Джузепе Конте. Според италианския лидер става дума за "нещо съвсем различно от кризата през 2008 г. Намираме се в критичен момент от европейската история", подчерта Конте.
Италия съобщи в петък за рекордните 969 нови смъртни случая от коронавируса за едно денонощие. Те включват 50 смъртни случая от вчера в областта Пиемонте, Северозападна Италия.  Общият брой на смъртните случаи от коронавирус в Италия достигна 9134.
Допълваме, че  Италия, като пълноправен член на ЕС, можеше да предприеме всички плащания по създадената криза, тъй като е се знае, че в това си качество ще получи необходимите средства от ЕС, за да възстанови дефицита на бюджета си от породената криза, но не го направи.

Новините от днес и със задна дата