четвъртък, 26 март 2020 г.

50 милиона евро подкрепа на ЕС за Италия и борбата с коронавирус и спешен пакет от 750 милиарда евро за облекчаване на въздействието на пандемията

 Резултат с изображение за „италия коронавирус“
На 22 март Европейската комисия одобри мерки за помощ на Италия в размер на 50 милиона евро за производството и доставката на медицински изделия, като вентилатори и лични предпазни средства, като маски, очила, екипировка.
Европейската комисия е приела поредица от инициативи за справяне с икономическата и здравната криза, свързани с разпространението на коронавирус.ЕС използва всички инструменти, с които разполага, за да смекчи последствията от пандемията. По-специално, тя се ангажира да:

- За да осигурим необходимите доставки за нашите здравни системи.

- Защитавайте работни места.

- Подкрепете на бизнеса и гарантирайте, че ликвидността на нашия финансов сектор може да продължи да поддържа икономиката.

- Разрешаване на пълната гъвкавост, предлагана в рамките на държавната помощ и Пакта за стабилност и растеж.

- Финансиране на спешни научни изследвания за ваксини и терапии.

Нека видим подробно отделните мерки (актуализирани до 24 март):

ЗДРАВЕ

КООРДИНАЦИЯ МЕЖДУ КОМИСИЯ И НАЦИОНАЛНИ ОРГАНИ

Европейската комисия взаимодейства ежедневно чрез видеоконференция с 27-те национални министри на здравеопазването и вътрешните работи. По време на срещите лидерите на ЕС обсъдиха мерките, които трябва да бъдат приложени за ограничаване на пандемията на коронавирус.

ЕВРОПЕЙСКА АГЕНЦИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И КОНТРОЛ НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА

Европейската агенция за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) предоставя на националните органи насоки, данни, анализ на риска и препоръки също в случай на епидемия като коронавирус.

ЛИЧНИ УСТРОЙСТВА ЗА ЗАЩИТА

Европейската комисия стимулира увеличаването на производството на маски, респиратори и други лични предпазни средства и започна ускорена процедура за съвместна поръчка за закупуване на нови консумативи. За да може да изхвърли изцяло продуктите, присъстващи в Европа, Комисията също блокира износа на медицински изделия извън ЕС. Единствените изключения трябва да бъдат изрично одобрени от националните правителства. Комисията принуди държавите-членки да премахнат пречките за движението на такива устройства в рамките на ЕС. Комисията също така реши да финансира (като част от инструмента rescEU) на медицинско оборудване, включително вентилатори и защитни маски, за да подпомогне страните от ЕС в контекста на пандемията COVID-19.

ПЪТУВАНЕ

Европейската комисия реши да ограничи временно несъщественото пътуване от трети страни до Европейския съюз и публикува серия от насоки за гарантиране на последователното прилагане на правата на пътниците в целия ЕС и за намаляване на разходите за сектора на транспорт. Насоките се прилагат за правата на пътниците във въздушния, железопътния, автомобилния и морския транспорт.

ИКОНОМИКА

"КАКВО СЕ ВЗЕМА"

След предложението на Европейската комисия за активиране на общата защитна клауза на Пакта за стабилност и растеж, финансовите министри на ЕС се съгласиха да преустановят лимитите на разходите за националните бюджети, за да предоставят на страните от ЕС достатъчно място за борба с пандемията на коронавирус. Следователно правилото, че фискалният дефицит на дадена държава остава в рамките на 3% от БВП, е спряно.

В нощта на 18-19 март Европейската централна банка отпусна спешен пакет от 750 милиарда евро за облекчаване на въздействието на пандемията на коронавирус.


На срещата си на 17 март Еврогрупата заяви, че е готова да предприеме всички необходими мерки („каквото е необходимо“) за координирани действия за подкрепа на икономиката след шока от Коронавирус.

Гъвкавост на регламента за държавна помощ

Правилата за държавна помощ на ЕС по изключение ще позволят на държавите-членки да действат бързо и ефективно в подкрепа на гражданите и бизнеса, по-специално малките и средните предприятия, които изпитват икономически затруднения поради епидемията COVID -19. На 22 март Европейската комисия одобри мерки за помощ на Италия в размер на 50 милиона евро в подкрепа на производството и доставката на медицински изделия, като вентилатори и лични предпазни средства, като маски, очила, гащеризони и др.

37 милиарда за борбата срещу CORONAVIRUS

Европейската комисия предлага да отпусне 37 милиарда евро за политика на сближаване за борба с коронавируса и за подпомагане на здравните системи, бизнеса и работниците, засегнати от извънредната ситуация.

БИЗНЕС ЛИКВИДНОСТ

1 милиард евро ще бъдат пренасочени от бюджета на ЕС като гаранция за Европейския инвестиционен фонд, за да се стимулират банките да предоставят ликвидност на МСП 

Новините от днес и със задна дата