вторник, 28 януари 2020 г.

Прокуратурата пусна СРС-та за Десислава Радева, в дело за ВВС имало вероятност за престъпление на президента


Върховната касационна прокуратура публикува писмени СРС-та и аудиозаписи (вижте под текста) от разговори на командира на Военно-въздушните сили гененал-майор Цанко Стойков, свързани със съпругата на президента Десислава Радева. В съобщението се твърди, че е спряно разследване, по което има "висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност" на Румен Радев, като става дума за прикриване на данни по проверка на КПКОНПИ срещу Радева.


Това се случва часове, след като по време на отчета за третата година от мандата си държавният глава призова медиите да питат главния прокурор Иван Гешев защо точно в този момент пита Конституционния съд, свързано с имунитета му. Румен Радев заяви, че очаква да чуе какви са мотивите му.
В официалния отговор на прокуратурата, публикуван на сайта ѝ, се казва дословно:
"Предвид призива на президента към главния прокурор на Република България да обясни мотивите си за отправеното питане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията, високия обществен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България предоставя следната информация:

В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майорЦ. Ст.). При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства "за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност - президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му".
Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д. Р. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи. С постановление от 23.01.2020 г. наказателното производство е спряно, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, със изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ). Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.
Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България публикува постановление за спиране на наказателно производство от 23.01.2020 г., от което е заличена информацията, нямаща отношение към посочената причината за спиране на наказателно производство, ведно с част от ВДС (аудиофайлове).
Предоставената информация се разпространява след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК.
Прокуратурата на Република България заявява, че всички поставени на вниманието на обществеността въпроси, са подробно изяснени в отправеното от главния прокурор на Република България искане за задължително тълкуване на чл.103 от Конституцията и така публикуваните материали от досъдебното производство".
 
 
 

Новините от днес и със задна дата