вторник, 28 януари 2020 г.

Осъдиха убийците на дядо Георги



20-годишният Диян Валентинов и 23-годишният Митко Иванов получиха присъди по 15 години затвор за извършен от тях грабеж, придружен с убийството на 80-годишния военен пенсионер от Белослав на 24 януари миналата година. Двамата ще изтърпят наказанията си при първоначален строг режим,  съобщиха от Окръжния съд във Варна. Те трябва да платят и 50 000 лева кръвнина на роднините на убития.

Престъплението бе извършено на 24 януари миналата година. Убийството на Георги Добрев потресе родния му град. Старецът живеел сам и като бивш военен имал голяма пенсия. На 21-и януари миналата година 20-годишният Диян Валентинов успял да се промъкне в дома на стареца в Белослав заедно с друг свой познат - Георги Георгиев. Двамата намерили 900 лв. и спестовна книжка с голяма сума и ги откраднали. Тъй като не успели да изтеглят парите от книжката, Диян въвлякъл в престъплението още един свой приятел - 23-годишният Митко Иванов. На 24-и януари, късно вечерта, двамата нахлули в  дома на военния пенсионер, защото били сигурни, че ще намерят още пари. Въпреки годините си обаче Георги Добрев оказал сериозна съпротива на апашите, които го нападнали и последвала жестока саморазправа. Възрастният мъж бил зверски пребит, ръган с нож и довършен с ножица.
Освен ударите по главата и по тялото, съдебномедицинската експертиза установила счупени ребра от 6-о до 10-о, а смъртоносните 4 рани в шията били нанесени с ножица.
"Мъжът буквално е починал в ръцете им от остра кръвозагуба, докато го бият", обясни прокурорът по делото Милен Ставрев.
След като старецът издъхнал, двамата задигнали 8000 лв., които успели да изхарчат още същата нощ на комар. На трупа на възрастния мъж се натъкнал брат му, който живее в съседна къща. Той веднага се обадил на 112. Пристигналият на място лекарски екип само констатирал смъртта на дядо Георги, а двамата извършители са задържани няколко часа по-късно.

Пред съда младите мъже признаха изцяло фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и отказаха да бъдат събирани други доказателства в съдебната фаза.
По време на съдебните прения държавното обвинение и защитата на подсъдимите поискаха наказание към минималния размер предвиден в НК, предвид чистото съдебно минало и младата им възраст, допълват от съда.
Присъдите подлежат на обжалване или протест пред Апелативния съд във Варна.

Новините от днес и със задна дата