Българската агенция по безопасност на храните взе извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на Листерия моноцитогенес.

Бяха изследвани три групи продукти, в които е най-вероятно развитието на бактерията: месни сурово-сушени продукти, сирена с кратък период на зреене и пушени рибни продукти. Стигна се и до изтегляне на стоки от пазара- суджук и пушена скумрия, съобщава Нова тв.

"Замърсяването с Листерия е вторично, тъй като тя съществува в околната среда и се пренася чрез контакт. Предписват се редица хигиенни мерки в засегнатите предпрития, а храните са били разпространени в търговска мрежа.

Уведомени са клиентите на всички производители, за да връщат засегнатите храни", каза д-р Кремена Стоева от Българска агенция по безопасност на храните.


По думите ѝ бизнесоператорите са задължени да гарантират безопасността на храната, която се пуска на пазара.

"Производителят не е знаел, че продуктите са били замърсени. Засегнати са два вида храни - скумрия на шайби от Сливен и домашен суджук от Русе.

Това са малки производители. Рибата е произведена близо 60 кг., а от суджука близо 50 кг.", каза още тя.

Доц. Атанас Мангъров обясни, че листерията не е често срещано заболяване, но може да засегне хора във всяка възраст.

"Когато се появи тази болест, увеличава смъртния риск. Симптомите при нея са висока температура, повръщане, главоболие и нарушаване на съзнанието, различни от тези на бактериалните менингити. За да се реагира на тази болест, трябва да се докаже причинителя в ликвора или в кръвта, което изисква добра лаборатория", заяви той.
* Първи симптоми на смъртоносната болест от заразените с листерия месо, риба, сирена