събота, 23 ноември 2019 г.

Ще се увеличат ли цените на автобусните билети заради тол таксите?

Автобусните превозвачи готвят протест заради въвеждането на тол таксите. Те предупреждават, че заради това ще наложи повишение на цената на превозите.

Вече има призиви за стачни действия на 12 декември и спиране на линии на 13 януари. Според разчетите автобусите над 12 тона да плащат между 5 и 9 стотинки на километър, а тези, които са под това тегло - между 4 и 8 стотинки.


"В момента заплащаме между 1 и 1,5 стотинки за километър пробег. Предлаганото увеличение е в тежест и за бранша, и за потребителите на услугата. Ние няма как да предоговаряме условията по договорите и обществените поръчки, така че при всички случаи автобусите трябва да останат извън тол системата. Това няма да бъде прецедент, това е европейска практика",обясни Магдалина Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи пред Нова тв.

Тя обясни, че готвеният протест не е обвързан с въвеждането на тол системата. "Това е поредният проблем, който ще добавим към действията ни. Основният такъв е, че през месец февруари на среща при премиера бяха поети ангажименти за законодателни промени, борба с нелегалния превоз, субсидиите за малките населени места. 10 месеца по-късно нито един от тези проблеми не е решен", каза още тя.

Магдалина Милтенова разказа още, че автобусните превозвачи имат и проблем с автогаровото обслужване и предупреди, че ако те не бъдат извадени от тол системата, ще има фалити на автобусни фирми. За последните години от 3000 такива, около 1500 са фалирали.

"Протестът е неотложен. Ние така или иначе ще спрем. Дали ще спрем на 13 януари, за да осигурим превоз на гражданите, или няколко месеца след това, защото ще сме фалирали. Резултатът ще е един и същи. Транспорт няма да има", коментира представителката на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Според разчетите на правителството услугите ще поскъпнат със 7%.
Не е категорично, че обхватът на тол системата ще обхване автобусните превозвачи. Това пък заяви проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ. "Притесненията на автобусните превозвачи са важни за нас. В момента сме в режим на обществени консултации", обясни проф. Асенов.
Той изрази надежда, че по време на консултациите ще се намери решение, което да осигури реформа.

Новините от днес и със задна дата