четвъртък, 31 октомври 2019 г.

Разследват склоняване към самоубийство в случая с починалото дете в Кардам

Липса на законов текст стана причина прокуратурата да разследва склоняване към самоубийство в случая с починалото 9-годишно момченце от село Кардам, като по първоначални данни това не е версия, по която се работи. Водещата версия за смъртта на детето е отравяне, но причината, все още не е категорично установена.
За нуждите на досъдебното производство тепърва ще се правят допълнителни анализи, които да помогнат на прокуратурата да разследва този трагичен инцидент,
тъй като токсикологичният анализ не потвърди хранително отравяне, сега е назначена съдебно-химическа експертиза на съдържание от стомаха на починалото момченце. Пробата е взета още при аутопсията на детето и ще бъде изпратена във ВМА в София.
Състоянието на едно от другите деца остава сериозно, а социалните служби тепърва ще решават, дали да не изведат децата от семейството.
"За малката девойка, която е на 7 години, нещата се подобряват стремглаво. А голямото момиченце, което е на 11 години, е все още в същото състояние, не отчитаме подобрение, но за щастие няма и влошаване. Продължават всички лечебни мероприятия, които са насочени към сърдечния статус, който е най-тревожен", каза проф. Виолета Йотова от  УМБАЛ "Св. Марина" във Варна пред БНТ.
Добрата новина е, че 11-годишното момиченце е контактно и комуникативно. При него е майка му.
"Борят се. Казаха, че ще направят всичко възможно детето да се оправи. Няма да ни пуснат, докато не се оправи детето. Малката, която е първи клас, е много добре", каза тя.
Относно обвинението на прокуратурата, то може да се разтълкува така, че майката на децата да се превърне в обвиняема. Тоест, тя да е тази, която е склонила към самоубийство малкото момченце, като му е сипала вечерята, ако разбира се вечерята се окаже причината за това натравяне.
Росица Маринова признава, че тя е приготвила вечерята, но отрича да държи отрова, лекарства или химикали близо до храна. "Ако се окажа обвиняема - ще си поема вината. Ако се окаже, че аз съм виновна. Искам, не искам - ще си поема вината. Не мога да избягам от правосъдието", коментира тя.
С разпореждане на прокуратурата, късно във вторник вечерта, останалите три деца от семейството бяха изведени от дома им и настанени за наблюдение в добричката болница по разпореждане на прокуратурата в Генерал Тошево, а не по медицинско предписание.
"Децата са без симптоми на заболяване в момента. Добре са. Провеждат се пълни изследвания, така както на детето, което беше в най-тежко състояние", каза Д-р Йови Йовев, началник на Детското отделени към МБАЛ - Добрич.
Майката разказа, че се грижи сама за децата си, но те са гледани добре. Според нея смъртта на сина ѝ се дължи на лекарска грешка и, ако момченцето е било откарано в болницата още при първото посещение на лекарския екип, изходът е щял да бъде друг.
"Лекарят, който дойде, акушер-гинекологът, аз му предложих да вземе децата и да ги закара в Добрич, той каза, че няма смисъл да ги возим в Добрич, че ще се оправят", каза Росица Маринова.
От прокуратурата в Генерал Тошево заявиха, че версията, по която работят, е отравяне, тъй като симптомите и при трите деца са били еднакви.
"Химически експертизи са назначени, съдебно-медицинска експертиза, взети са вътрешно-органни части, които са изпратени във ВМА в София. Ще се забавят за съжаление резултатите", каза ръководителят на РП в Генерал Тошево Йорданка Чанева.
Бабата на децата каза, че те нямат достъп до лекарства и химически препарати в дома им. Проверено е училището, в което учат 3 от децата. Сред съучениците им няма други с подобни симптоми.

Новините от днес и със задна дата