четвъртък, 31 октомври 2019 г.

Разкриха схема за фалшиви болнични

Схема за фалшиви болнични беше разкрита в Северозападна България. Лекарска консултативна комисия в Бяла Слатина е издала болничен лист на млада жена, която е заминала на работа в Испания, съобщава БНТ.
Схемата започва да се разплита след сигнал по телефона в Нациналния осигурителен институт. В него се твърди, че лекари издали болничен на жена, докато е на работа в чужбина. Полицията установила, че жената напуска България три дни след като е изписана от белослатинската болница с болничен за около 30 дни и препоръка да се лекува у дома.
Докато е в чужбина жената се сдобива с втори болничен лист. Този път от лекарска комисия към медицински център в белослатиската болница. В нея участва и неврологът Марин Каменов.
Обаждат ми се по телефона,че е зле. На другия ден трябва да е на работа. Предложих ѝ пак да постъпи на работа и тя отказа категорично. По телефона всъщност се разбрахме да дойде някой да ѝ продължим отпуската, оправдава се лекарят.
Вторият болничен е за 30 дни. Издаден е без жената да стъпи в лекарски кабинет. По документи обаче била прегледана. Болничният е подписан от доктор Каменов и още двама лекари.
Аз просто дадох една бележка на секретарката тука да ѝ оформят болничния. Знам,че е нарушение, казва още Каменов.
В сигнала до НОИ се твърди, че болничният бил издаден с обаждане по телефона срещу 100-200 лева.
Даже и да е някаква договорка примерно - как ще направиш тази мизерия на този човек, който ти е подал ръка, учудва се досторът.
Регионалната здравна инспекция във Враца е проверила случая. Издадено е наказателно постановление поради нарушение на законовата уредба.
Жената, използвала фалшив болничен, е чистачка в училището в село Попица. След разкриването на схемата е предотвратено източването на около 600 лева от Държавното обществено осигуряване.
По друг сигнaл НОИ е разкрил, че мъж, който е бил в болничен повече от 6 месеца е заминал за САЩ.

Новините от днес и със задна дата