четвъртък, 26 септември 2019 г.

Опустошителна сеч на здрави дървета на пл. "Жени Патева", бургазлии настояват предварително да се съобщава целта на сечта

Петък, 2 Септември, 2016 15:42:20  BurgasNovinite.BG
Снимка: Мирослава Бачева
Спомняте ли си разкошните благородни корони на дърветата на пл. "Жени Патева", даващи ни възможност  да отдъхнем, поседнали под тяхната благодатна, живителна сянка в летните жеги?

Поясняваме, че това мястото около Стария съд в Бургас.
Повечето от тези дървета днес ги няма. Едни паднаха жертва на сечта под "благородната" идея за благоустрояване на площада по проект, и още няколко бяха отсечени вчера. Те бяха жертвани за спасението на два трафопоста, този път основателно.

Странно защо първата сеч бе извършена в ранните съботни часове, когато извършващите я няма да срещнат съпротивата на живеещите наоколо и да ги безпокоят с "излишни" въпроси. Тогава десетки бургазлии коментираха с възмущение съвместните действия на Община Бургас и фирмата получила обществената поръчка по проекта за благоустрояване. Хората изобщо нямаха представа какво се случва и с каква цел се изсичат здрави дървета. Чувстваха се огорчени и подведени.

Съвсем по същия начин, без да бъде оповестено предварително, вчера бяха отсечени няколко здрави дървета намиращи се около трафопост на EVN. Отново притеснени за белите дробове на града ни бургазлии, затрупаха редакцията ни със сигнали, че се извършва незаконна сеч.

Часове след като потърсихме информация за целта на сечта, получихме такава.
Съобщаваше се, че става дума за отстраняване на дървета, за които е установено, че възпрепятстват функционирането на два трафопоста - чрез коренна система, клони, дори и установено подкопаване на съоръженията. С цел да се възпрепятстват прекъсвания в електрозахранването за клиенти (напр. повреди по подземни кабелни линии), каквито са били регистрирани, дружеството е съгласувало с общината въпросните дейности по премахване, поясниха от EVN.

След като е било получено разрешение от общинската администрация, било извършено и самото премахване, в присъствие на общински експерти, твърдят от администрацията на EVN, като допълват, че за случая е била създадена и временна организация на движение и др.

Хората опитващи се да разберат обаче твърдят, че на мястото не са присъствали никакви експерти, които да изяснят ситуацията, с изключение на това, че се намерило един от екипа провеждал сечта да загатне, че това сечене няма нищо общо с проекта за благоострояване на площада.

В крайна сметка бе установено, че е създадена сериозна опасност и е наложително отстраняването на прекрасните дървета. Живеещите в района обаче, а и не само те, искат най - после да се сложи край на подобни анонимни акции с отсичането на дървета и да се дава възможност на бургазлии да бъдат информирани чрез медиите когато предстои да бъдат отстранявани. Споделеното мнение е, че искат, а и правилно би било когато се извършва сеч на мястото да има представител на общинската администрация даващ възможност на хората да видят, че на въпросните дървета е извършена надлежна експертиза за тяхното санитарно състояние, за целта на изсичането им дори когато се гарантира, че на мястото на отсечените дървета ще бъдат посадени нови фиданки. Една част от информацията предхождаща сеч на дървета се оповестява документално на сайтовете на институциите, но това очевидно не е достатъчно.

Повече от ясно е, че голяма част от бургазлии са заинтересовани за екоситемата на града и искат да са сигурни, че не се извършва сеч в противоречие със законите касаещи това.  Няма нищо по - лесно за Община Бургас, при добро желание да разреши този проблем. Даже да организира доброволна група от живо интересуващи се от проблема граждани, които да вземат участие в тези процеси. Това, че живеем в непосредствена близост до едни от най - големите замърсители на екосистемата е достатъчен повод да има отговорни граждани, които да търсят сметка за всяко унищожено дърво в града ни. Те настояват да присъстват даже и по време на изготвянето на документите за санитарното състояние на дърветата, преди да бъде решено, че трябва да бъдат отсечени.

Паралелно с негодуванието за отсичане на здрави дървета върви и това, че грижата за санитарното им състояние и поддръжка не се извършват навреме и често ставаме свидетели на паднали клони създаващи опасност за здравето и живота на деца и възрастни.

Темата е повече от сериозна и бургазлии настояват на нея да ѝ бъде отделено необходимото внимание. От граждански контрол винаги е имало полза. Това ще осигури нужното спокойствие както на самите граждани, така и на общинските и държавните власти.

Новините от днес и със задна дата