вторник, 2 май 2023 г.

Съвместен урок по литература изнесоха ученици от ОУ „Любен Каравелов“ и Професионалната гимназия по механоелектротехника

 Съвместен урок по литература изнесоха ученици от ОУ „Любен Каравелов“ и Професионалната гимназия по механоелектротехника

Съвместен урок по литература изнесоха ученици от 7. клас от ОУ „Любен Каравелов“ и от 12. клас от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника. Урокът се осъществи по идея на директорът на ОУ "Любен Каравелов" Пепа Марчева, а методическата разработка и провеждането осъществиха учителите Диана Дойнова от ОУ „Л. Каравелов“ и Десислава Бъчварова от ПГМЕЕ.

Темата на урока бе: „Бай Ганьо – смешен и/или страшен“, а началото бе поставено чрез интересни снимки от живота на Алеко Константинов и артистично претворено интервю с него. Интервюиращият и интервюираният бяха от 7. и 12. клас.

В хода на урока учениците от 7.клас припомниха на дванадесетокласниците разказа „Бай Ганьо пътува“, както и други комични моменти от първата част на творбата. Учениците демонстрираха завидни знания както за самото произведение, така и за автора и неговата биография. Бъдещите зрелостници не им отстъпиха, като описаха литературния герой от „Бай Ганьо журналист“ не само като смешен, но и като страшен след проявленията му на родна земя.

Не липсваха и екипни задачи между класовете. Учениците направиха съпоставка между двете части на Алековата творба по отношение на разказвачи, прототипи, външен вид и реч на героя. Направените изводи бяха илюстрирани с презентация. Чрез обща задача дванадесетокласниците влязоха в ролята на ментори, за да характеризирт седмокласниците героя от втората част на книгата чрез неговите действия и речта му. Зрелостниците бяха подбрали цитати от „Бай Ганьо журналист“, седмокласниците разсъждаваха върху тях. Докато екипите работеха, гостите и останалите ученици се забавляваха с откъси от филма „Бай Ганьо“.

След това два смесени екипа от ученици от 7. и 12. клас изписаха всички негативни качества, които не искат да виждат в обществото, върху черни балони и символично ги спукаха. А онези ценности и добродетели, които за тях са важни и считат, че ще ни осигурят едно по-светло и добро бъдеще, бяха изписани върху бели балони, които след приключването на урока, също символично, бяха пуснати от седмокласниците да полетят в небето, за да разпространяват посланието на добротата и справедливостта.

Гости на събитието бяха Веселина Таралова - директор „Образование и демографски въпроси” към Община Бургас, Слава Гиздова - старши експерт по БЕЛ към РУО Бургас, представители от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“, от Професионална гимназия по транспорт в Русе, Роза Желева - директор на ПГМЕЕ-Бургас и Пепа Марчева - директор на ОУ „Любен Каравелов“, учители и ученици.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата