четвъртък, 2 май 2024 г.

Съдът върна книжката на мъж, уличен в шофиране под въздействие на наркотици след полеви тест / видео

 Какво да правим, ако дадем положителен резултат за наркотици, а не сме  употребявали - Криминално - Новини Бг

Съдът върна книжката на мъж, уличен в шофиране под въздействие на наркотици след полеви тест. Направените по-късно кръвни проби излезли отрицателни. Водачът не останал без работа и семейство, докато чакал окончателните резултати, за разлика от много други с преобърнати съдби.

"Спряха ме служители на полицията на 11 август 2023 г. Поискаха ми документи за проверка и ме повикаха, за да извършат тест за наркотици. Той се оказа положителен", заяви Митрев пред Нова тв.

"След това животът ни драстично се промени. Наложи се дори да прекратим посещенията на дъщеря ни при определени специалисти, както и тренировките ѝ", казва съпругата на потърпевшия.

По думите на мъжа автомобилът му все още се намира в КАТ - Кюстендил. "Трябва да изчакам още седем дни, за да си го взема", допълва той.

Темата за връщане на книжки, докато шофьорите чакат лабораторните проби, в студиото на "Здравей, България" коментираха и адвокатите Елица Буенова и Силвия Петкова.

Юристите обясниха, че когато полевият тест даде положителен резултат, органите на реда налагат административна санкция и отнемат свидетелството за управление на МПС. Тази мярка може да се обжалва в 14-дневен срок пред Административен съд. В по-големите райони обаче съдът не може да се произнесе преди излизането на кръвните проби.

"Това с бързите тестове беше долна лъжа. Тя беше подкрепена с бързите тестове на чалгаджийките, за да докажем, че това става бързо. Не е вярно. Бяха купени два робота и хвърлени в лаборатории, но те реално не се използват. Те подготвят пробите, но трябват апарати, които да ги изследват, и лаборанти, които да ги обработват", категорична е Елица Буенова. И тя, и адвокат Петкова заявиха, че е по-правилно шофьорските книжки да се отнемат едва след излизането на кръвните проби от лаборатория.

Според Силвия Петкова всеки, който е понесъл морални и материални щети след отнемане на СУМПС с отрицателни кръвни проби, може да съди държавата.

Новините от днес и със задна дата