вторник, 2 май 2023 г.

Бойко Борисов: Единственият приятел на Асен Василев към днешна дата съм аз, този кабинет няма да мине

  

"За нас е неприемлив строго партиен кабинет, щом в него участва и (академик Николай) Денков. Но е хубаво, че ще носят отговорност. В този вид няма как да има кабинет" - това коментира пред журналисти в Разград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след представянето на проектокабинета на "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Според представеното партийните лидери Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев остават извън правителствения състав, Асен Василев обаче е предложението за финансов министър. 

Борисов поздрави Кирил Петков и Атанас Атанасов, че не са в списъка и изрази скептицизъм защо Асен Василев е вътре, като заподозря "капан" и подчерта, че сега само Борисов му е приятел: 

"Само Асен Василев са го пуснали - или е голямо доверие, или е голям капан. Основните упреци бяха към него и това или е с цел да го отстрелят, или да го самовзривят, или да не стане нищо. Единственият приятел на Асен Василев към днешна дата е Бойко Борисов, защото само по този начин би могла да се носи обща отговорност. Не е коректно да сложа Никола (Минчев) за премиер, а аз да съм вицепремиер. Денков е в същата ситуация. Ако скритият премиер е Асен Василев, не е честно, по-добре да е министър-председател". 

Борисов беше категоричен, че "в този вид няма как да има кабинет: "Първо, че са втори, а и малко се издадоха днес. Не казвам нито :да", нито "не", но ми е интересен разговорът им с ДПС, с "Възраждане", със Слави Трифонов...". 

"В проектокабинета на ПП има фигури, за които не мога да кажа лошо - министрите на отбраната и екологията. Те обаче са сбъркали времето - народът за втори избори каза, че не могат да управляват сами. Освен мен, ПП други приятели нямат, редовен кабинет би се получил, ако е общ с ГЕРБ", подчерта още лидерът на първата сила в парламента.

Той благодари на президента Румен Радев, че им дава време преди връчването на първия мандат. По-рано държавният глава каза, че скоро ще обяви кога точно ще го връчи, но по думите му няма да бави процедурата още дълго. 

"Дано президентът даде още няколко дни, за да чуем и другите партии. Ние сме в постоянен разговор с тях, държат се колегиално и ние към тях - също", каза още Борисов.

За атентата срещу главния прокурор 

"Атентат срещу когото и да било е зловещо нещо. Това е акт, който застрашава живота не само на главния прокурор и семейството му, но и на всеки случаен човек. Затова го осъждаме с цялата сила, която имаме. Това грозно събитие, което влачи лоши последици за България, още повече ни амбицира да завършим правната реформа. Съчувствам на Гешев, това да се извърши пред съпругата и децата му, е чудовищен акт. Цветелина (бел. ред.: Бориславова) я взривиха навремето и знам какво изпитват семействата", коментира Борисов. Той е категоричен, че правосъдната реформата "няма да бъде взривена".

"Щом са посегнали на главния прокурор, могат да посегнат на всички. Бронираният автомобил го е спасил. След подобни актове много хора в Брюксел ще се замислят дали сме готови за Шенген. Ако не се направи редовно правителство, пък макар и краткосрочно, което да носи отговорност, то последиците виждате какви са - обедняване, инфлация, липса на инвестиции - тежки последици във всяка сфера", каза още лидерът на ГЕРБ. 

Той цитира книгата на Алексей Петров "Тероризъм и системи за сигурност". "Там ясно е обяснено що е то тероризъм - създаване на хаос, страх, да накараш лице, система или държава, да се съобразят с друго мнение и приоритети", посочи Борисов.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

 

Новините от днес и със задна дата