неделя, 21 май 2023 г.

След идеята за конституционно правителство, от ПП-ДБ написаха и промените в основния закон

  

Има подготвен проект за промени в Конституцията, обяви пред бТВ новоизбраният председател на парламентарната комисия по правни въпроси Стою Стоев.

"Имаме написани текстове, проект, който следва и ще обсъдим може би следващата седмица с всички парламентарно представени партии", каза Стоев, който е депутат от ПП-ДБ.

"Конституционни промени, действително мисля, че могат да се случат от това НС", добави той.

Това става броени часове, след като лидерът на ДБ Христо Иванов лансира идеята за "конституционно правителство". Той поиска кабинет на конституционната реформа, в който министри да са политически необвързани лица.

"Това, че изведнъж изгърмяха бушоните на съдебната власт, е нов елемент на политическата ситуация. Това изважда на преден план правителството да бъде преди всичко правителство на конституционното мнозинство", заяви Иванов в петък.

Според него, "ако се установи, че има конституционно мнозинство, тогава правителството ще бъде създадено, за да може да даде време да се развие конституционният процес и това прави още по-важно и обосновано създаването на правителство".

А идеята му веднага бе подета и одобрена от ГЕРБ-СДС - първо от лидера Бойко Борисов, който изрази готовност за разговори по темата, после от Екатерина Захариева в пленарната зала, по време на дебатите по механизма за контрол над главния прокурор, а впоследствие и от зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.

"Конституционно правителство е възможно, с кратък хоризонт, което ще позволи да се премине през тежките кризи и да се успокои обстановката", коментира Митов в "Панорама" по БНТ.

От ПП-ДБ обаче държат такова "конституционно правителство" да се осъществи само с втория мандат, който е техен.

Междувременно двете партии, които подкрепиха първия - ДПС и ИТН, са изразили готовност за промени в Конституцията за дълбока съдебна реформа, стана ясно от коментара на носителката на мандата Мария Габриел също в петък. Тя призова всички останали, които застават зад идеята за конституционни промени, да подкрепят кабинета й. Идеята не се хареса само на лидерката на БСП Корнелия Нинова, която след пленума на партията коментира, че такова нещо като "конституционно правителство" в правото не съществува. "Конституционно правителство нищо не значи", заключи Нинова и обяви, че няма как партията да каже ще подкрепи ли конституционни промени, с които не е запозната.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

 

 

Новините от днес и със задна дата