неделя, 21 май 2023 г.

Байдън получил "твърдо уверение" от Зеленски, че няма да атакува Русия с Ф-16

  

                    Снимка: БТА

Американският президент Джо Байдън заяви, че украинският му колега Володимир Зеленски е дал "твърдо уверение" на САЩ, че самолетите Ф-16 няма да бъдат използвани за атаки срещу територията на Русия, предаде БТА.

Двамата разговаряха на среща в кулоарите на форума на Г-7 в Хирошима, където още вчера пристигна и украинският президент.

В отоговор на журналистически въпрос на пресконференция в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима дали предоставянето на изтребители Ф-16 няма да доведе до изостряне на конфликта, Байдън заяви: "Имам твърдото уверение на Зеленски, че няма да ги използват срещу територията на Русия".

Президентът направи уточнението, че няма проблем те да бъдат използвани срещу "всякакви руски войски, намиращи се на територията на Украйна и около нея".

Темата за Ф-16 се превърна в един от фокусите на срещата на западните лидери.

Германският канцлер Олаф Шолц не очаква Украйна скоро да получи съвременни изтребители, но добави, че самото намерение на Запада да обучава нейни летци на подобна техника, показва, че западният ангажимент към Украйна е дългосрочен, предаде ДПА.

По отношение на обучението на пилоти, "разбира се, това е дългосрочен проект", каза канцлерът в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в японския град Хирошима. САЩ все още не са решили окончателно "какво следва след обучението", добави той.

Този проект е преди всичко послание към онези, които нападнаха Украйна: Русия не бива да залага на това, че колкото по-дълго продължава войната, толкова повече помощта за Украйна ще отслабва, подчерта канцлерът. По думите му "посланието остава едно и също: Русия трябва да изтегли войските си."

По време на срещата на седемте най-развити демократични сили (Г-7) в Хирошима САЩ дадоха зелена светлина за обучение на украински летци. Проектът е по съинициатива на Великобритания, Франция, Белгия, Дания и Португалия.

Кога и колко точно самолета ще бъдат предоставени на Киев и коя страна ще ги предостави, ще бъде решено на по-късна дата.

Изтребителите Ф-16 на американската компания "Локхийд Мартин" освен в САЩ се произвеждат в Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия.

Засега Германия не е изразила готовност да участва в обучението. Шолц подчерта, че Берлин вече е направил много за Украйна.

Германия е на второ място след САЩ по предоставена финансова, хуманитарна и военна помощ на Киев. Наред с другото тя предостави на Украйна и танкове и артилерия.

Именно на тази среща възникна недоразумението за това, че Зеленски е потвърдил падането на Бахмут и изтеглянето на украинската армия.

На пресконференцията с Байдън той каза, че "към днешна дата Бахмут не е окупиран от Русия", предадоха световните агенции. Днес по-рано Москва обяви, че украинският град е превзет от руските сили.

Отговорът на Зеленски, отправен на английски език, на въпроса за статута награда беше интерпретиран от мнозина като потвърждение, че градът е паднал в руски ръце.

"Днес Бахмут е само в нашите сърца. На това място не остана нищо друго", каза Зеленски, добавяйки, че битката не е оставила нищо в града, освен мъртви руснаци.

Зеленски сравни пълното разрушаванe на Бахмут от руската армия с атомната бомбардировка над Хирошима през 1945 г., по време на посещението си в мемориалния комплекс, посветен на стотиците хиляди жертви на бомбардировката, предаде Франс Прес.

Украинският държавен глава каза още, че е уверен, че Киев ще получи изтребители Ф-16 от Запада, с чиято помощ да отблъсне руската пълномащабна инвазия от страната си, посочва Ройтерс.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата